Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş. Genel Müdürlüğü (TÜDEMSAŞ) 79 yıldır, Türkiye ve uluslararası demiryolları için farklı tip ve özelliklere sahip yük vagonlarının üretimini yapmaya devam etmektedir. 2003 yılından itibaren, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetimizin demiryollarına verdiği destek ve Yerli ve Milli üretime verdiği önemi dikkate alarak, %90 yerlilik oranıyla ürettiğimiz Yeni Nesil Milli Yük Vagonumuzu 2017 yılı mart ayında raylara indirdik. 2017-2018 döneminde bu vagonlardan 150 adet üreterek ülkemiz demiryollarının hizmetine sunduk. Bu vagonumuzun Ar-Ge ve üretim aşamalarında gösterdiğimiz başarıyı diğer ürünlerimizde de göstermenin gayreti içerisindeyiz.
Yük vagonu üretiminde geleneksel yöntemlerden modern üretim tekniklerine geçiş yaptık. Bu amaçla teknik alt yapımızı baştan sona yeniledik. Son yıllarda yaptığımız teknolojik yatırımlar ve sistem değişikliği sayesinde TÜDEMSAŞ’ı Avrupa’daki firmalarla yarışan, dünyada kabul görmüş rekabetçi ürünler ortaya koyan, küresel bir Şirket konumuna getirdik. 2017 yılında, %90 yerlilik oranıyla imal ettiğimiz Yeni Nesil Milli Yük Vagonunun (Sggmrs) yanı sıra diğer ürünlerimiz, Konteyner Taşıma Vagonları (Sgns, Rgns, Sgmmns), Cevher Taşıma Vagonu (Talns) ve Isıtmalı Sarnıç Vagonunun (Zacens) da üretiminde yerlileşmeye önem veriyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere demiryollarımızın hizmetine sunmaya hazırlandığımız Tank Taşıma Vagonunun (Sdgmns) ise konsept tasarım ve projelendirme çalışmaları devam ediyor. Daha sonra prototip üretimini yaparak sertifikasyon çalışmalarına başlayacağız.
Demiryolu taşımacılık sektörüne birçok yenilik kazandıran Yeni Nesil Milli Yük Vagonumuz ve diğer milli-yerli ürünlerimiz, daha önceki vagonlara göre, darası, gürültü seviyeleri ve yaşam döngü maliyetleri daha düşük ürünlerdir. Bu vagonlarımız, bu özellikleri sayesinde ve farklı tür yükleri taşıyabilmesi nedeniyle Avrupa’ya (Almanya, Avusturya, Macaristan) yapılan yük taşımacılığında ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattında öncelikli olarak tercih edilmektedir.
Vagonlarımızı geliştirirken önceliğimiz Türkiye Demiryollarının kalkınması ve Dünya ile rekabet edebilecek kalitede ürünler ortaya koyabilmektir. Bu hedef doğrultusunda, modern üretim hatlarına sahip, uluslararası ölçekte bir Şirket konumuna getirdiğimiz TÜDEMSAŞ’ı daha iyi seviyelere taşınmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Vagonun en önemli parçası olan Boji üretiminde Robot Kaynak teknolojisi kullanıyoruz. Vagon Üretim Fabrikası Boji Şubesinde konumlandırdığımız, 3 istasyon ve 5 robot kolundan oluşan Robot Kaynak Ünitesi sayesinde Şirketimizin boji imalat kapasitesini, ihtiyaç duyulması halinde yıllık 4 bin adetlere kadar çıkarabiliyoruz.
Yük Vagonlarımızın gövde/şase aksamında %100 yerlileşmeyi yakalamış olmamıza rağmen şirketimizin ana faaliyet alanı dışında kalan mamül ve yarı mamül ürünleri dış piyasadan temin etmek durumundayız. Ürünlerimizin yerli olmayan kısımlarını, ülkemizde üretilmediği için yurt dışından alınan tekerlek takımları ve fren sistemleri oluşturmaktadır. Yeni üretimi yapılan ve onarım/revizyona gelen vagonlarımızda kullanılan tekerlek aksamlarını Çin, Ukrayna ve Romanya gibi ülkelerden temin etmek durumundayız.
Ülkemizin ray imalatında öncü firması Kardemir bu yıl tekerlek üretimine de başladı. Geçtiğimiz günlerde prototip olarak ilk üretimini gerçekleştiren Kardemir 2019 yılında seri üretime geçip, ülkemizin bu alandaki açığını büyük oranda karşılamaya başladığında bu alandaki dışa bağımlılığımızın ortadan kalkacak olması ülkemiz adına büyük bir gurur kaynağıdır.
Fren sistemlerinde de durum aynıdır. Dünya genelinde demiryolu sektörüne dönük fren sistemleri üreten Almanya, Amerika ve Çekya’da üretim yapan 3 büyük firma bulunmaktadır. Bu firmalardan iki tanesi ülkemizde yatırım kararı alarak; Türkiye ve Orta Doğu öncelikli olmak üzere Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika pazarına hitap etmek üzere yeni ortaklıklar kurmuşlardır. Bu çalışmalar sonuçlandırıldığında umuyoruz ki, ülkemizin fren sistemlerine olan ihtiyacına cevap verecektir.
Yurtiçinde bu alanlarda yatırım yapma hazırlığında olan firmalar üretime başladığında yük vagonu sektöründe üretimin yüzde yüz yerlileşmesi hedefine ulaşmasını umut ediyoruz.
Yük Vagonu Üretiminde Hedef:%100 Yerlileşme
Mehmet BAŞOĞLU, TÜDEMSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Genel Müdür Vekili
- Tedarikçi TÜDEMSAS-Türkiye Demiryolu Makinalari San.A.S.
- Mayıs 27, 2019
- 3261 Görüntüleme