Raylı sistem araç üreticileri bir otomotiv endüstrisi kadar sık olmasa da değişen teknolojik koşullara bağlı olarak işletmelerin yolcu taşıma kapasite ve hizmet kalitesini yükseltmeye yönelik artan ihtiyaçlarını karşılamak üzere sürekli gelişim ve değişim halindedir.
Bu değişime ve pazar şartlarına uygun olarak başta Siemens, Alstom-Bombardier, Stadler gibi firmalar yeni nesil araçlarını birbiri ardına devreye almaktadırlar. Bu bir süreç ve görünen o ki bu değişim ivmesi teknolojinin evrimine uygun olarak artarak devam edecek.
Burada temel nokta işletmelerin veya yatırımcının ne istediğini bilerek yani ihtiyaç analizlerini en doğru bir şekilde yaparak en verimli aracı almaya yönelmesidir. Bunun için araç şartnameleri en belirleyici unsur olarak göze çarpmaktadır. Araç teknik şartnameleri hazırlanırken bir aracın tüm unsur ve bileşenleri en ince ayrıntısına kadar düşünülerek hazırlanmalıdır. Yapılacak en temel yanlış şartname havuzundan eski bir araç şartnamesi referans alınarak yeni bir araç alımına çıkılmak olur. Bu durumda maalesef yeni nesil tren üretimi için ekstra yatırım yapan üreticiler baskın fiyat unsuru nedeniyle oyun dışında kalırlar. Bir raylı sistem aracından beklenen en büyük özellik toplam ömür maliyetinin (LCC)1 en ekonomik olmasıdır. Bunun içinde RAMS2 en önemli parametredir. Bunları ayrıntılı olarak analiz etmek ve bu kriterlere uygun üretilen yeni nesil araçlara göre şartnameleri hazırlamak gerekmektedir. Örneğin tren dış ortam koşullarında sızdırmazlık seviyesi (IP)3 olarak IP68 olmazsa olmaz bir zorunluluktur. Zorlayıcı dış ortam çevresel koşullarına maruz kalacak işletme şartlarında çalışacak bir tren için şartnamelerde koruma sınıfı olarak “maksimum IP65” ifadesi konulursa araç üreticisi doğal olarak araç alt sistem ve ekipmanlarını IP65’e göre tasarlar ve üretir. Ancak bu zor koşullarda trenin işletilmesi esnasında sızdırmazlık sorunu başlar. Bir başka örnek trenin tüm alt sitem ve bileşenleri servis ve bakım esnasında hızlı erişim ve değişime elverişli olması için %100 modüler bir yapıya sahip olmasıdır. Ayrıca yoğun vibrasyona dayanıklı olmalıdır. Buna uygun üretilmeyen araç sürekli servis dışında kalır. Bu şekilde temel unsurlara dikkat edilmeyerek hazırlanan teknik şartnamelerde her ne kadar minimum 30 yıl araç ömrü beklentisi yazılsa da 30 yıl toplam ömür süresine ulaşmak araç alım maliyetinin kat kat üzerine çıkar.
İşletmelerin en önemli sorunlarından biri de yolcu memnuniyetidir. Yolcuların raylı sistem araçlarını tecrübe ettikçe beklentileri sürekli değişmektedir. Bu beklenti ve isteklerin en başında yolcu konforu, güvenlik ve eğlence gelmektedir. Bunun için yeni nesil araçlar en üst sınıf sinyal alt yapısına sahip akıllı sistemlere, iklimlendirme koşullarına ve eğlence alt yapısına (PIS/PES)4 olacak şekilde üretilmeye başlamıştır. Artık kısa mesafe çalışan şehir içi metro tramvay araçlarında bile internet erişimi sağlanmaktadır.
Son 10 yılda özellikle araçların enerji sarfiyatı da dikkate alınmaya ve değerlendirme matrislerinde fiyat dışı unsurlar arasında yer almaya başlamıştır.
Harting olarak tam da bu noktada en iyi bildiğimiz işi yaparak raylı sistem sektörünün ihtiyaçlarına en uygun çözümler üretmekteyiz. Her şeyden önce standartlar ve kaliteden taviz vermeden sektördeki varlığımızı sürekli artırarak devam ettiriyoruz. Dünyada IRIS sertifikasını ilk alan 5 firmadan biriyiz. Karesel konnektörün ve modüler konnektörün mucidiyiz. Modüler konnektörlerimiz sayesinde tren alt sitemlerinin %100 modüler hale getirilmesine en büyük katkıyı sağlıyoruz.
Kesintisiz internet erişimi ve yüksek çözünürlüklü ekran ve kamera bağlantıları için Gigabit seviyesinde transmisyon hızına sahip bağlantı çözümlerimizle yolcu bilgilendirme ve eğlence sistemin en önemli bileşenlerinden birini oluşturuyoruz.
Konnektörlerimiz EN61373 şok ve vibrasyona karşı dirençli bir şekilde üretildiği için %100 kesintisiz bir bağlantı teknolojisi sunuyoruz.
Yeni nesil trenlerde tren ağırlığını düşürmek misyonun bir parçası olarak geliştirmiş olduğumuz fiber takviyeli Han ECO serisi dış kılıflarımızla ve çift sarmallı yeni tip ethernet kablo bağlantıları (single pair ethernet) ve fiber kablo teknolojimizle ağırlıktan tasarruf sağlayarak araç toplam ömür maliyetine önemli katkılar sunuyoruz.
Yapmış olduğumuz yatırımlarla dijitalizasyon, modülerizasyon ve minyatürizasyon trendlerine uygun ürün ve çözümlerimizle yeni nesil trenlerin daha da gelişmesi misyonuna katkıda bulunuyoruz.
Bu misyonun bir parçası olarak akredite test merkezimiz ve laboratuvarlarımızda yalnızca kendi ürünlerimiz için değil müşterilerimiz için de müşteri odaklı hizmet sunuyoruz. Ayrıca yine müşteriye özel başta kablaj olmak üzere ürün ve sistem çözümleri geliştiriyoruz. Geliştirmiş olduğumuz bu çözümleri önce test merkezimizde trenin çalışma koşulları 1:1 simule edilerek test ediyor ve sonuçlarını müşterimizle paylaşıyoruz. Bu sayede yüksek kullanım ömrünü bir noktada garantiye almış oluyoruz.
Özetle gelişen teknolojik koşulların bir parçası olarak yeni nesil tren teknolojilerini sürekli takipçisi olarak üretmiş olduğumuz ürün ve çözümlerimizin uzun yıllar raylı sistem araçlarında kullanılıyor olmasının haklı gururunu yaşıyoruz.
*LCC1: Life Cycle Cost
* RAMS2: Reliability, Availability, Maintainability, and Safety
*IP3: İnternational protection code
* PIS/PES4: Passenger information and entertainment system