Yangın Söndürme Sistemi Uygulaması

Oksijeni baskılamadan canlılar için en güvenli çözüm

  • Yangın Söndürme Sistemi Uygulaması
    Yangın Söndürme Sistemi Uygulaması
  • Yangın Söndürme Sistemi Uygulaması
    Yangın Söndürme Sistemi Uygulaması

İstanbul Havalimanı’nın kontrol kulesi ve bilgi işlem odaları canlılara, veriye, binaya ve çevreye zarar vermeyen 3M Novec™ 1230 ile yangına karşı korunuyor. Yangını hızlı ve güvenli bir şekilde söndüren sistem, çevreye duyarlı özellikleriyle öne çıkıyor.

Çevreye ve insana zarar vermeyen, hızlı ve güvenli yangın söndürme sistemi 3M™ Novec™ 1230, çok yüksek elektriksel yalıtkanlık değeri sayesinde özellikle bilgi işlem ve veri odaları ile elektronik cihazların korunmasında önemli bir görev üstleniyor. 3M™ Novec™ 1230, sahip olduğu yenilikçi özellikleriyle İstanbul Havalimanı’nın kritik öneme sahip olan trafik kontrol kulesi ve IT odaları gibi alanlarının korunması için de tercih ediliyor.

Kitlelerin yoğun olarak kullandığı havalimanları, hayati önem taşıyan kontrol kuleleri ile birlikte tarihi ve kültürel değerlerin korunduğu müzeler, verilerin saklandığı bilgi işlem merkezleri, yangından korunması gereken yerlerin başında geliyor. Herhangi bir yangın durumuna karşın kullanılan kimyasallar yangını söndürse bile mekânda bulunan cihazlar, eşyalar ya da eserlerin üzerinde tahribat yaratabiliyor. Diğer yangın söndürme sistemlerine göre daha etkili sonuçlar sunan 3M™ Novec™ 1230 ise başka hiçbir malzeme ile etkileşime girmediği için herhangi bir yapıya zarar vermiyor. Sadece yangını meydana getiren etkenlerden biri olan ısıyı ortadan kaldırarak yangın söndürme prensibine sahip. Oksijeni baskılamayan Novec canlılar için en güvenli çözüm olarak sunuluyor. 

3M™ Novec™ 1230 Yangın Söndürme Sıvısı’nın güçlü etkisinin saniyeler içerisinde kendisini göstererek çok hızlı bir şekilde sonuç verdiğini belirten 3M Elektronik Pazarlar Satış Müdürü Simantov Pozanti; “Doğru şekilde tasarlanmış bir sistemde kullanıldığında, Novec™ 1230 Yangın Söndürme Sıvısı çabucak buharlaşarak korunan alanda 10 saniye içerisinde eşit bir şekilde dağılıyor. Alevlerin yaydığı ısıdan kaynaklı sıcaklığı, yanma derecesinin altına düşüren Novec, deşarj tamamlandıktan 30 saniye sonra yangını söndürüyor. Novec™ 1230 yangını, inert gaz veya karbondioksit temelli sistemlerden daha hızlı bir şekilde söndürdüğü için; yüksek değerli varlıklarda oluşabilecek zararlar önemli ölçüde azaltılabiliyor.” dedi. 

İstanbul Havalimanı projesinde, 3M™ Novec™ 1230 Yangın Söndürme Sıvısı 3M tarafından; sistemi oluşturan parçalar ise Norm Teknik tarafından sağlanıyor.

Tarihi boyunca İstanbul büyük yangınlara şahit oldu

Şimdilerde büyük alışveriş merkezleri ile bilgi işlem merkezlerine de ev sahipliği yapan İstanbul tarihi boyunca okul, köprü, saray, müze gibi alanlarda pek çok büyük yangın atlattı. 1948’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Fındıklı’daki binası yanmış ve bu binada eğitim verilemeyerek okul geçici bir lokasyona taşınmıştı. 1909 yılında yaşanan Çırağan yangınında ise sarayın büyük bir bölümü harap olurken çok sayıda değerli antika parça ile II. Abdülhamit koleksiyonuna ait eserler, IV. Murad’ın özel kütüphanesi ile ilk meclis tutanakları ve belgeleri de yok olmuştu. Boğaz’ın Avrupa sahil şeridindeki bir diğer yangın ise yakın tarihimize denk geliyor. Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy’deki 148 yıllık ana binasında 2013 yılında çıkan yangın, saatler süren bir çalışma sonunda söndürülebilmişti. Ancak çok sayıda tarihi eser ve kitap da bu yangında kül oldu.  Yine yakın bir tarihte, 2010 yılında elektrik kontağından çıktığı açıklanan yangınla tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısı tamamen yok olmuştu. 

3M™ Novec™ 1230 Yangın Söndürme Sıvısı, alternatiflerine göre aynı anda; daha hızlı, daha güvenli ve çevreye zarar vermeden büyük yangınlardaki tarihi öneme sahip maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmesinde büyük rol oynuyor. 
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim