Universal Robots, WAC’da kolaboratif robotların üretime katkılarını anlattı

Universal Robots, Dünya Otomotiv Konferansına katıldı

  • Eylül 25, 2020
  • 1615 Görüntüleme
  • Universal Robots, WAC’da kolaboratif robotların üretime katkılarını anlattı
    Universal Robots, WAC’da kolaboratif robotların üretime katkılarını anlattı
  • Universal Robots, WAC’da kolaboratif robotların üretime katkılarını anlattı
    Universal Robots, WAC’da kolaboratif robotların üretime katkılarını anlattı
  • Universal Robots, WAC’da kolaboratif robotların üretime katkılarını anlattı
    Universal Robots, WAC’da kolaboratif robotların üretime katkılarını anlattı

Universal Robots, kolaboratif robotların otomotiv sektöründeki yeri ve sektöre sağladığı avantajları anlatmak üzere, dünya otomotiv sektörünün bir araya geldiği Dünya Otomotiv Konferansı (WAC)’na katıldı. Dünyanın en önemli otomobil üreticilerinin katıldığı, sektörün en önemli konferanslarından olan ve bu yıl pandemi nedeniyle online gerçekleştirilen konferansta, pandeminin sektöre ve ekonomiye etkileri ele alındı. 46 bin cobot’uyla birçok farklı sektöre hizmet veren Universal Robots, otomotiv sektöründe montajdan kalite kontrole, üretimden parça kesimine, boyamaya kadar birçok farklı üretim sürecinde görev alan cobot’ların sektöre sağladığı faydaları ve avantajları katılımcılarla paylaştı. Universal Robots, otomotiv sektöründe cobot’ların kullanılmasıyla birlikte karlılıkta, verimlilikte ve kazançta daha çok artışın yanı sıra küresel rekabetin de sağlanabileceğinin altını çizdi. 

Dünyanın 1 numaralı kolaboratif robot üreticisi Universal Robots, dünyadaki büyüklüğü yaklaşık 4,5 trilyon dolar olan, dünya ekonomisinin neredeyse yüzde 5'ini oluşturan otomotiv sektörünü 7’nci kez bir araya getiren Dünya Otomotiv Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı. 

Pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilen, yerli ve uluslararası birçok markadan konuşmacının katıldığı konferansta, pandeminin ekonomiye ve otomotiv sektörüne etkileri ele alındı. Pandemi süreci ve sonrası için ekonomik beklentiler ne yönde, Sektöre yön veren firmalar nasıl bir vizyon izliyor, Otomotiv sektörünün içinden geçtiği dönüşüm yavaşlama eğilimine mi girecek sorularına yanıt arandığı konferansta, üreticiler otomotiv sektörüne yönelik geliştirdikleri yeni teknoloji ve çözümleri de paylaştı.

“Cobot’lar otomotiv sektöründe küresel rekabet avantajı sağlıyor”
Konferansta “Kolaboratif robotlar ‘cobot’ otomotiv endüstrisinde hangi uygulamalarda kullanılıyor ve fark yaratan avantajları nelerdir” başlıklı konuşma yapan Universal Robots Türkiye&ME Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, katılımcılarla, cobot’ların sektöre ve üreticilere sağladığı avantajları paylaştı. Gök, “Cobot’lar bugün birçok otomotiv markasının üretim sürecinde montaj, kalite kontrol, boyama, cilama, kalıplama ve parça kesimi gibi riskli ve aşırı titizlik gerektiren işlerde görev alıyor. Cobot’lar üretimde esnek üretim ve karlılık gibi birçok avantaj sağlıyor. Pandemiyle birlikte üretim esnekliğinin, karlılığın ve verimliliğin son derece önemli olduğu günümüzde cobot’lar, rekabetçi pazarda küresel rekabet avantajı getiriyor” şeklinde konuştu.  

Cobot’lar görev çeşitliliği içerisinde yüksek hassasiyet başarısı sağlıyor 
Cobot’lar, makineler ve operatörler arasında daha fazla iş birliğine dayalı çalışma alanlarında üretim, verimlilik ve kazanca katkı sağlar diyen Gök, şöyle devam etti, “Cobot’ların otomotiv sektörüne entegrasyonuyla elde edilen avantajlar, sadece son üründe değil, üretim aşamalarının her birinin gelişiminde de büyük katma değer sağlar. Otomotiv endüstrisinde robot teknolojisinin potansiyelini ortaya koyan bir başka avantaj, görev çeşitliliği içindeki yüksek hassasiyet başarısıdır. Bu da kalite kontrol anlamında geri dönüş sağlar. Cobot’lar ek olarak, kaynak, kalıplama veya parça kesimiyle ilgili tehlikeli ve hassas görevleri de yerine getirebilirler ve olası iş kazalarını da minimuma indirirler.”

Küresel rekabetini korumak isteyen üreticiler cobot’lara yöneliyor
Otomotiv sektöründe büyük boyuttaki üretimlerde cobot teknolojisine sahip olmanın günümüzde son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gök, “2015 yılında cobot pazarı, tüm endüstriyel robot pazarında yüzde 2 paya sahipti. Bu oran 2018 yılında yüzde 4’e çıktı. 2025 yılında ise bu oranın yüzde 35 ila 40 oranına yükselmesi öngörülüyor. Bu büyüme oranında cobot’ların sektörlere sağladığı avantajların her geçen gün daha fazla anlaşılmasıyla oluyor. Kolay kurulum, üretimde esneklik, düşük üretim maliyetleriyle birlikte üretimde küresel pazar rekabetini korumak isteyen üreticiler cobot’lara yöneliyor.  Cobot’lar, tak çalıştır ve üretime başla konseptiyle otomotiv üreticilerinin ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyor ve yatırımın hızlı dönüşünü sağlıyor” şeklinde konuştu.  

Cobot’lar, değişen üretim modellerine ayak uydurmayı kolaylaştırıyor
Cobot’ların, üreticileri her geçen gün değişen üretim modellerine, esnek otomasyon, esnek iş gücü, esnek üretim ve insan makine iş birliğiyle, ayak uydurmalarını kolaylaştırdığını vurgulayan Gök, “Cobot’lar otomotiv sektöründe kalite kontrolden taşımaya, montajdan, yapıştırma ve boyamaya kadar tüm üretim süreçlerine kolayca adapte olabiliyor. Bu alanlarda esneklik ve yüksek kalite standardı kazandıran cobot’lar, kalite kontrolde yüzde 100, 35 saniyede araç zımparalama, üretimde bir günde 8 saate varan üretim tasarrufu gibi insanüstü başarılara imza atıyor” dedi. 
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim