TIG Kaynak Prosesi

On milimetre kalınlığa kadar yüksek alaşımlı sacları ve boruları kısa sürede kaynaklama

  • TIG Kaynak Prosesi
    TIG Kaynak Prosesi

Kaynak yaparken dikiş kalitesinin yanı sıra kaynak hızı da önemli bir rol oynamaktadır. Her ikisi de kaynakçının verimli bir şekilde çalışmasını ve bu şekilde maliyetlerin düşürülmesini sağlamaktadır. Bu ihtiyaçları karşılamak üzere Fronius, modifiye edilmiş TIG prosesi ArcTig ile mekanik birleştirme kaynakları için bir yenilik geliştirmiştir. Özel bir torç sayesinde TIG ark arkı ArcTig ile çok daha hedefe dönük çalışabilmekte ve enerji yoğunluğunu oldukça arttırabilmektedir. Kullanıcılar bu şekilde on milimetre kalınlığa kadar yüksek alaşımlı sacları ve boruları, zorlu dikiş hazırlık çalışmaları yapmaksızın, mükemmel kalitede ve çok daha kısa sürede kaynaklayabilirler.

Fronius tarafından geliştirilen ArcTig yöntemi Tungsten Inert gaz veya kısaca TIG kaynağı prensibine dayanmaktadır. Bu kapsamda ark, erimemiş bir tungsten elektrotu ile metal iş parçası arasında, oksijensiz, tepkimesiz bir atmosferde yanar. Akım geçişi ile elektrot ısınır, bu şekilde bir elektrot akışı sağlanır. Buna bağlı olarak toplam direnç düşer, bu şekilde daha yumuşak ve geniş bir ark oluşur. İnert koruyucu gaz sayesinde sıvı kaynak havuzu ile herhangi bir kimyasal tepkime ortaya çıkmaz. Kullanıcılar bu sayede geçişlerde renk değişikliği ve çapak olmayan mükemmel bir dikiş görünümü ve iyi bir döküm elde ederler. TIG kaynağı, titan gibi sofistike malzemeler gibi çok farklı malzeme ve uygulamada kullanılmaya uygundur.

ArcTig kaynak prosesi, konteynır ve boru tesisatı imalatındaki uygulamalarda, türbin imalatlarında veya özel makine, vinç veya tank imalatlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. En önemli yenilik, en ucuna kadar elektrotun soğutulmasını mümkün kılan, elektrot gerdirme sistemine sahip iyileştirilmiş kaynak torcudur. Bu da toplam direnci arttırır ve yüksek bir kaynak gerilimi oluşturur. Elektron emisyonu sadece küçük bir noktada ve çok büyük bir yoğunlukta oluşur. Ark bu şekilde daha ince ve odaklanmış bir şekilde uygulanır ve kullanıcı mükemmel bir dikiş kalitesi oluşturabilir. Diğer bir avantajı: Soğutma, kaynak sırasında elektrotların aşırı ısınmasını engeller. Bu sayede arttırılmış ark kararlılığına ek olarak uzun bir kullanım ömrü ve iyi bir ateşleme sağlanır. Kullanıcılar 220 Amperden başlayan güce sahip Fronius TIG güç kaynaklarını sorunsuz bir şekilde ArcTig proseslerinde kullanmak üzere geliştirebilirler. Bunun için yeni bir torç ve soğutma kapasitesini ve talep edilen ısı kararlılığını sağlayan, ek bir arka soğutucu gereklidir. ArcTig buna ek olarak komple sistem olarak da mevcuttur.

Kısa işçilik süreleri ve düşük ilave malzeme maliyetleri
Odaklanma ve yüksek ark basıncı sayesinde ArcTig yapı parçaları ile on milimetreye kadar olan et kalınlıklarında tek katmanlı kaynak işlemleri gerçekleştirilebilir. Klasik TIG kaynaklarında bunun için genelde daha fazla katman gerekli olmaktaydı. Aynı zamanda kullanıcılar artık çoğu durumda parçaların zaman alan yeniden işlemesini uygulamak zorunda değildir. Çapaksız dikiş hazırlığı sayesinde ArcTig prosesinde banyo desteği bulunmamaktadır. Yeniden işleme zorluğu çok daha azdır, çünkü dikiş taşma yapmaz ve düşük ısı girdisi nedeniyle çok az çekme meydana gelir. Kullanıcılar çalışma sürelerini oldukça kısaltmış olurlar, çünkü ayrıca yöntem sayesinde daha hızlı kaynak yapılabilmektedir. Buna ek olarak düşük dikiş hacmi nedeniyle maliyetler düşer. 

Ayrıca uygulama konusunda da ArcTig göz dolduruyor: Kullanımı TIG kaynağı ile çok benzemektedir. Yani kullanıcıların çok yararınadır, çünkü yer değiştirmelerine ve zorlu eğitim süreçlerinden geçmelerine gerek kalmaz. bu sadece zorlu eğitim sürecinin değil, aynı zamanda kullanım hatalarının da önüne geçmektedir. Sadece birkaç parametrenin ayarlanması yeterli olmaktadır. Kullanıcılar geleneksel TIG elektrotlarına dönüş yapabilirler. Bu da hızlı bir değişim imkanı sağlar ve gerektiğinde kolayca yeniden işleme gerçekleştirilebilir. Yeni elektrot gerdirme sistemi sayesinde elektrotlar geniş yüzeyde gerdirilir. Bu şekilde dikişe erişim kolaylaşır, arka daha iyi bir şekilde müdahale edilebilir ve elektrotun boştaki ucu ihtiyaca göre istenilen şekilde ayarlanabilir. 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim