Kalibrasyon Nedir?
Belirli koşullar altında, bir ölçme cihaz veya bir ölçme sisteminin gösterdiği değerler, bir maddi ölçüt veya bir referans malzemenin verdiği değerler ile ölçüm standartları ile gerçekleştirilen ve bunlara karşılık gelen değerler arasındaki ilişkiyi kuran işlemler dizisi olarak tanımlanır. Başka bir ifadeyle kalibrasyon, bir ölçme cihazının göstergesinin, ölçülen büyüklüğün gerçek değerinden sapmasını belirlemek ve belgelendirmek anlamını taşır. Kalibrasyon aslında bir gözlemdir ve ayar işlemi içermez.
Kalibrasyon Nasıl Yapılır?
Bir işletmede kaliteli ürünün üretimi ve kalitesinin devamının sağlanması için üç ana hususun yerine getirilmesi gerekir. Bunlar; doğru ölçmek, yani izlenebilir kalibrasyon hizmetlerinden faydalanmak, üretimde standartları kullanmak ve işletmede kalite yönetimini tesis etmektir. Bu amaçlar ile oluşturulan tesiste kullanılan cihazların kalibrasyonlarının yaptırılması ile de aşağıda örnekleri verilen faydaların oluşması sağlanır.
• Firmada yapılan tüm ölçümlerin doğruluğu güvence altına alınır,
• Üretim sırasında oluşabilecek farklılıklar giderilir.
• Sağlam ürünlerin bozuk kabul edilmesini önler. Ürünlerin, diğer firmaların ürünleri ile uyumlu olması sağlanır.
• Yüksek üretim kalitesi elde edilir.
• Üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu sağlanır. • Hatalı üretim sebebiyle oluşacak zararların önüne geçilir.
• Müşteri memnuniyeti en üst düzeye çıkarılarak, haksız kazanç ya da kayıpların önüne geçilir.
Netes Kalibrasyon Labaratuvarları Test ve ölçüm cihazları sektöründe yaklaşık yirmi beş yıldır hizmet veren Netes, konularında lider olan firmalar ile yaptığı distribütörlük anlaşmaları sonucu yaklaşık 40 firma ve binlerce kalem cihazın satış, servis, eğitim ve kalibrasyon hizmetini birlikte veriyor. Onarım için servise gönderilen cihaz, onarım sonrası yine istenilen doğrultuda kalibrasyon sertifikası düzenlenerek, ilk günkü gibi teslim edilir. Sonuç olarak test ve ölçüm cihazları ile ilgili ihtiyacı olan tüm hizmetleri aynı çatı altında sağlayabilmektedir. Akredite olunan konular; elektriksel kalibrasyon, sıcaklık kalibrasyonu, boyutsal kalibrasyon, basınç kalibrasyonu, terazi kalibrasyonu, tork el aleti kalibrasyonudur.
KALİBRASYON PERYODU
Kalibrasyon periyotları belirlenirken cihazın fiziksel özellikleri, kullanım şartları, kullanım sıklığı, kararlılığı, uluslararası standart veya rehber dokümanların tavsiyeleri, üretici tavsiyeleri gibi bilgilerden faydalanılabilir.
AKREDİTASYON
Laboratuvarların, test ve belgelendirme kuruluşlarının, uluslararası kabul görmüş kriterlere göre değerlendirilmesi, onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi ile bu kuruluşların fonksiyonel olarak birbirlerine denk olmasının sağlanmasıdır. • Yeterliliği müşteriler için şeffaf hale getirmek
• Belge ve raporların güvenirliği artırmak
• Uygunluk değerlendirmesi altyapısı oluşturmak
• Uluslararası ticareti kolaylaştırmak
EĞİTİMLER
TÜRKAK akreditasyon belgesine sahip kalibrasyon laboratuvarımız kuruluşundan bu yana kaliteli kalibrasyon hizmeti ve eğitim vermeyi, ülkemiz kalibrasyon ve kalite sistemine katkıda bulunmayı görev olarak kabul etmiştir. Bu amaçla iki ana başlıkta eğitimler sağlanmaktadır. Genel metroloji ve kalibrasyon eğitimi; metrolojinin tarifi ve tarihçesi, metroloji terimleri, izlenebilirlik, kalibrasyon, akreditasyon, ISO 9001 sisteminde kalibrasyonun yeri, Türkiye'de ve dünyada kalibrasyon, ölçüm belirsizliği, dokümantasyon (prosedür, sertifika vb.) Uygulamalı kalibrasyon eğitimleri; elektriksel kalibrasyon, sıcaklık kalibrasyonu, boyutsal kalibrasyon, basınç kalibrasyonu, terazi kalibrasyonu, tork el aleti kalibrasyonu, hacimsel malzeme kalibrasyonudur. Ayrıca kalibrasyon kapsamında bulunan ölçüm cihazları ve satış portföyündeki cihazlar ile ilgili kullanım eğitimi.