Akım Metal, bir süredir merakla beklediğimiz ve namlu işleme alanında Türkiye’nin ilk yerli makinesi olan “Robotlu Silah Namlu Tezgâhı”‘nı piyasanın beğenisine sundu. Başta savunma sanayi olmak üzere silah üreticilerinin namlu ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlanan SMB Technics markasının Teknik Satış Sorumlusu Tanju TÜRKYILMAZ, yerli piyasada büyük yankı uyandıran makine hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Akım Metal’in yapılanmasından biraz bahseder misiniz?
Akım Metal, A Grup bünyesinde bulunan dört firmadan biri olup, yaklaşık 45 yıldır talaşlı imalat alanında hizmet vermektedir. Sektör lideri konumundaki Akım Metal, aynı zamanda grup şirketlerinin de amiral gemisidir.
Akım Metal ile birlikte grup bünyesinde bulunan Akplas plastik enjeksiyon alanında hizmet verirken, Aksem ise kalıp tasarımı ve imalatı ile sektörün aranan firması olmaya devam etmektedir.
Grup bünyesine 2013 yılında katılan YMB Pazarlama, hem grup içerisinde bulunan markaların ürün satışına hem de yurt dışından distribütörlüğü alınan çeşitli ürünlerin satış ve pazarlamasına farklı bir vizyon getirmiştir.
Oldukça donanımlı bir yapılanma… Peki, söz konusu namlu tezgâhı hangi marka altında üretildi?
Tezgâhımız otomotiv ve beyaz eşya başta olmak üzere birçok sektöre hizmet veren Akım Metal’in tecrübesi ve titiz AR-GE çalışmaları sonucunda üretilmiş olup, “SMB Technics” markası altında piyasaya sürülmüştür.
Peki, ürettiğiniz namlu tezgâhının özellikleri nedir? Neden Türkiye’de ilk? Süreci biraz anlatabilir misiniz?
Öncelikle Türkiye’de neden ilk olduğundan bahsedersek; Dünya üzerinde örnekleri olmak ile birlikte sayıları çok fazla değildir. Japonya’daki fiyatı 400 bin Avro civarı olan bu makinelerin alım gücünün ülkemizdeki üretim sürecini zorlaştırdığını fark etmemiz bizleri bu alanda çalışmalar yapmaya itti. Daha uygun fiyatlarla bu hizmeti ülkemizde sunmayı hedef edinerek yola çıktık. İlgimizi işlemekte zorlandığımız parçalar üzerine yoğunlaştırdık. Dünya genelinde “Balance Cutting” diye geçen ülkemizde ise “Eş zamanlı tornalama” olarak kullandığımız yöntem ile süreci devam ettirdik. 2014 yılında prototipini yaptığımız tezgâhımız ile çok güzel sonuçlar elde ettik. Şuan farikamızda da kullandığımız Robotlu Silah Namlusu tezgâhımız dayanıklılık testlerini yüz akı ile tamamladı. 3 vardiya şeklinde kesintisiz olarak çalıştırdığımız makinemizin kapasitesini git gide arttırıyoruz. 300 mm ile başlayan sürecimiz, 1000 mm işleme kapasitesine ulaşmış durumda. Bir silah namlusunun ortalama çevirim süresi 330 saniye iken, çevirim süresi makinemiz ile birlikte 145 saniyeye kadar düştü. Bu, namlu sektörü için gerçekten yadsınamayacak bir başarıdır. Otomatik yükleme ve boşaltma robotu entegre ettiğimiz Robotlu Silah Namlusu tezgahımız ile bir ay içerisinde 10.000 adet namluyu işlemeniz mümkündür.
Peki, Bu çift taretli namlu üretim makinesinin emsali Türkiye’de başka yerde yok mu?
Hayır. Hatta şunu söyleyebilir ki yurt dışından alınan namlu üretim tezgâhlarının da sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Daha önce de söylediğim gibi maliyetli bir tezgâh. 400 bin Avro gibi rakamlar vermektense üreticiler tek taretli tezgâhlar alıp onlar ile çalışıyorlar. Maalesef bu da üreticinin zamanına, maliyet artışına ve enerji israfına yol açıyor.
Türkiye’de ilk diyoruz; ama aslında dünyada da sayılı zannediyorum…
‘Türkiye’de Tek, Dünyada Sayılı’ sloganını kullanmamızın en büyük sebeplerinden biri de bu. Geçtiğimiz günlerde katıldığımız EMO Hannover fuarında aldığımız tepkilerde bu yöndeydi. Bu tipte başka bir tezgâh görülmezken, ürünümüz çok ilgi çekti.
Bu tezgâha kimler ihtiyaç duyar?
Namlu makilerinin temel ürünü silah namlusu olduğu için öncelikli sektör silah üretim sektörüdür. Bu alanda Türkiye’de bulunan silah üreticilerin ihtilaçlarını karşılamak öncelikli hedefimiz. Ülkemizdeki tezgahlar genellikle Çin ve Tayvan malı. Fiyatları aşırı pahalı olmamak ile birlikte ürün kalitesi göz önüne alındığında kullanıcılarını tatmin etmemekte. Biz de tam bu noktada devreye girerek sektöre katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Kaliteyi makul fiyat politikası ile birleştirerek terzi işi çözümler sunuyoruz. Aslına bakarsanız SMB Technics olarak misyonumuz ihtiyaç olan sektörlerde, kullanıcıların işlerini kolaylaştıracak tezgâhlar üretmek ve onlara kalıcı çözümler sunmak.
Ürününüzün bir de servis ve bakım sürecinden bahsedelim…
Öncelikle namlu işleme tezgâhımızı yine kendi imalatımız olan robotik otomasyon ile birlikte sunabiliyoruz. Tercihinize bağlı olarak entegre edilen bu kollar işlerinizi çok daha kolay hale getiriyor. Sonradan da makinenize eklenebilen bu kollar için ekstra bir işlem yapmamıza gerek kalmıyor. Otomasyon faaliyetlerine verdiğimiz önem ile birlikte size sunduğumuz makinelerde otomasyon sistemine geçilmesi için hazırlanan kapakları giriş ve bağlantı noktalarını görebilirsiniz. Fabrikamızı ziyaret etme durumunuzda da görebileceğiniz gibi makine parkurundaki 4 tezgâh sadece 1 operatöre ihtiyaç duymaktadır. Üreticinin iş gücü dağılımı için bunun büyük avantaj sağladığını düşünüyoruz. Buna ek olarak, bize ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda olabileceğimizi göstermek için sözleşmemize ihtiyaç halinde tezgâha 24 saat içerisinde müdahale koşulunu ekliyoruz. Böylece müşterilerimizin akıllarında oluşabilecek üretimin yarım kalma endişesini silip atıyoruz.
2018 içerisinde geliştirmeyi planladığınız başka makineler var mı?
Evet, var. Fuarlar bu konuda rotamızı belirlememize çok yardımcı oluyor. Bizim de üretim hatlarımızda kullandığımız çift taretli, çift aynalı, C eksen, Y eksen tezgâhlar konusunda talepler alıyoruz. Bu alanda ilgili tezgâhları daha fazla özellik ve donanıma sahip olarak üretme düşüncemiz var. Bununla birlikte MAKTEK fuarında üreticilerimiz bir sürprizimiz var, standımızı mutlaka ziyaret etmelerini bekliyoruz.
2018 MAKTEK sürprizinden biraz bahsedebilir misiniz?
Çok küçük bir ipucu vermem gerekirse dünya üzerinde daha önce yapılmamış bir makine ile fuara katılacağız ve bu makine üreticilerin mevcutta 2-3 makine ile yaptıkları işleri kendi üzerinde toplayacak. Makinemizin başta otomotiv yan sanayisi olmak üzere birçok sektörün aranan ürünü, deyim yerinde ise ilacı olacağını düşünüyoruz. MAKTEK 2018’de görüşmek dileği ile…