Yakın zamana kadar birçok küçük ve orta ölçekli üretim şirketi online satıştan uzak durmayı tercih etmekteydi. E-ticaret genellikle zor, riskli ve yatırım getirisi düşük olan bir iş modeli olarak kabul ediliyordu. Ancak işler değişti, küresel salgın ve iş dünyasındaki online ortama doğru büyük göç ile birlikte, ürünleri çevrimiçi satabilmek iyi bir fırsat olarak görülmeye başladı.
Bugün, üreticilerin çevrimdışı satış faaliyetlerini çevrimiçi ortama taşıyarak e-ticaret yolculuğuna başlarken işlerini başarılı bir şekilde nasıl dönüştürebileceklerinden bahsedeceğiz.
İlk adımlar: Web sitesinin oluşturulması, iş yazılımı kurulumu
Kurumsal şirketler için B2B satın alma yolculuğu aylar alabilir. Ancak bugün, B2B alıcıları bile tedarikçi ararken büyük ölçüde dijital kanallara güveniyor ve bu durum sipariş üzerine üretim yapan şirketlerin e-ticarete adım atması için büyük bir şans sunuyor. Satılan malların kalitesini değerlendirmek, çevrimiçi incelemeleri veya yorumları okumak için web sitelerine göz atıyorlar. Sipariş üzerine üretim yapan üreticilerden benzersiz bir ürün/mal satın almak isteyen KOBİ'ler için de bu yöntem satın alma sürecinde kestirme bir yol sunuyor.
Bu nedenle, öncelikle bu tarz talepleri karşılayabilmek adına, e-ticaret varlığını başlatmak isteyen üretim şirketleri işe bir web sitesi oluşturarak başlamalıdır. Web sitesi daha önce üretilmiş ürünlerin fotoğraf ve video örneklerini, üretim süreçlerinin ayrıntılı açıklamasını ve müşteri referanslarını içermelidir. Böylece, potansiyel müşterilerin işi kolaylıkla değerlendirmesini ve firmayla iletişim kurmasını sağlayacak temel bir UX öğeleri kümesi sağlanmış olur.
İkinci adım, alışveriş sepeti ve ödeme dahil tüm satın alma akışını uygulamaktır. Gerçek e-ticaret, müşterinin satıcı tarafında birisiyle iletişime geçmesine gerek kalmadan satın alma işlemi gerçekleştirebildiği zaman başlar. Ürün karşılaştırma, arama süreci kolay ürün katalogları gibi unsurlara da yer verilebilir. Tüm bu işlemlerin geliştirilmesi için gereken süreyi kısaltmak için BigCommerce Headless, Salesforce Commerce Cloud veya Magento Commerce gibi hazır bir e-ticaret uygulamasıyla ilerlemeyi bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.
Derin mevzular: iş otomasyon yazılımının uygulanması
Başlangıçta, satış yapmak için ek bir iş yazılımı olmadan sadece bir web sitesine sahip olmak yeterli kabul edilebilir. Siparişleri Excel'de toplayabilir ve manuel olarak işleyebilirsiniz. Ancak, hacim büyüdükçe manuel sipariş işleme, hatalara ve gelir kaybına yol açacaktır. Üretim şirketlerinin otomasyon eksikliği nedeniyle karşılaştığı temel sorunlar şunlardır:
- Sistemin esnek olmaması. E-ticarette, sipariş değişiklikleri ve iptaller olağandır. Bununla birlikte, otomasyon eksikliği, müşteri siparişi iptal ettiğinde ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan kaçınmak için üretim şirketinin sipariş iptallerine hızlı tepki verme yeteneğini sınırlayabilir. Müşterinin artık ihtiyaç duymadığı dolayısıyla satılması mümkün görünmeyen bir ürünün üretilmesine neden olabilir.
- Gereksiz atıl kalma süresi ve ekipman ayarlamaları. Sipariş üzerine üretimde, iptal edilen her sipariş, gereksiz atıl kalma süresine neden olur ve üretim ekipmanının yeniden ayarlanmasını gerektirir. Atıl kalma süresi başlı başına bir kayıptır ve yeniden ayarlamalar, ekipmanın tüm parçalarının sorunsuz çalışmaya başlamasını sağlamak için harcanan çaba bir tarafa, esasen işlenen parçaların kalitesini de olumsuz etkiler.
- Verimsiz planlama. Depo yönetimi ve kaynak planlaması e-ticarette başarının anahtarıdır, Amazon'daki herkese sorun. Bu süreçler özelinde bir otomasyon eksikliği, sipariş edilecek hammadde ve yarı mamullerle ilgili hatalı tahminlere yol açabilir, bu da stok fazlasına veya yoka düşerek yeni siparişin belirlenen zamanda hazırlanamamasına neden olabilir.
Bu sorunlar, ERP yazılımı uygulanarak çözülebilir. Ancak, tüm ERP'ler sipariş üzerine üretim yapan şirketler için uygun değildir. 1C:Drive ERP çözümünü uygulamak, sipariş üzerine üretim yapan KOBİ'ler için benzersiz olanaklar sunabilir. 1C:Drive ERP tüm süreçlerin otomasyona taşınmasını sağlamak ve özellikle üretim şirketlerine malzeme kaynak planlaması ve teslim süresi hesaplamasında yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Ayrıca sistem, ürün reçetesi (BOM) yönetimi ve malzeme planlaması dahil olmak üzere kapsamlı bir üretim planlama aracı sağlar. Entegre veri akışı ve gelişmiş otomasyon, işletmelerin üretimi tamamlama süresini, ekipman kullanılabilirliğini, malzemeleri ve bileşenleri gerçek zamanlı olarak takip etmelerine olanak tanır. Bu tür ERP sistemleri, sipariş üzerine yapılan e-ticaret işinizi hızlandırır ve büyümenize engel olan sorunları çözmenize destek olur.
Online satışa uygun ürünlerin belirlenmesi
Sipariş üzerine üretim yapan şirketler tarafından üretilen her ürün çevrimiçi olarak kolayca satılamayabilir. Bazen ne tür malların e-ticaret satışına uygun olduğunu veya nelerin satış hacmi oluşturamayacağını anlamak zordur. Başarılı bir e-ticaret kataloğu oluşturmak için bir sürü deneme yapmanız gerekebilir. Ürün kataloğunun tamamını yüklemek ve kaynaklarınızı akılda kalıcı açıklamalar ve her öğe için harika görsel içerikler oluşturmaya dökmek optimal bir çözüm olmayabilir.
Bunun yerine, ürün kataloğunu bölmek ve yalnızca üretimi ve teslimatı kolay ve hızlı olan ürünleri çevrimiçi ortama koyarak başlamak iyi bir fikir olabilir. Böylece müşteriler açısından makul bir e-ticaret deneyimi sunarken, tüm süreçleri kapsayacak şekilde maksimum otomasyon uygulayabilirsiniz.
Herhangi bir nedenle online ortamda satılamayan ürünler için, müşterilerin ilgisini bu ürünlere çeken özel bir açılış sayfası oluşturulabilir. İyi bir görsel içeriğe ve iletişim formuna sahip kapsamlı bir açıklama, olası satışları yakalamanıza ve bunları çevrimdışı satış hunisine çekmenize olanak tanır.
Ölçeklenerek Büyüme
E-ticaret web sitenizi oluşturup, çevrimiçi satılabilecek ürünleri belirledikten ve iş süreçlerini ERP ile otomasyona taşıdıktan sonra, artık büyüme stratejilerine odaklanmanın tam zamanı. Neyse ki, artık çevrimiçisiniz, bu nedenle daha fazla potansiyel müşteri elde etmek için daha fazla satış temsilcisi tutmanıza gerek yok. Bunun yerine, e-ticaret web sitenizin arama motorlarında ilgili sorgularda açılması için SEO ve içerik pazarlamasına yatırım yapabilirsiniz. Çevrimiçi satış yapmak, ülkenizdeki diğer bölgeler de dahil olmak üzere yeni pazarların hatta sınır ötesi satışların kilidini açabilir.
Elbette başarılı bir şekilde fazla harcama yapmadan büyümek ve büyümeyle ilgili sorunlardan kaçınmak için malzeme ve ekipman kullanımını verimli bir şekilde planlamanız, teslimat seçeneklerini analiz etmeniz ve teslim süresini izlemeniz için yardımcı olacak iyi bir iş otomasyonu yazılımına ihtiyacınız olacak.
Son olarak: Sipariş üzerine üretimde e-ticaret neden mantıklı?
Sipariş üzerine üretim işinizi çevrimiçi hale getirmenin başlıca avantajlarını özetleyelim:
- Müşterilere doğrudan erişim. Çevrimiçi satış yaparken, nerede olurlarsa olsunlar müşterilere doğrudan erişim sağlayabilirsiniz. Daha da iyisi, müşteri oluşturma ve soğuk çağrı faaliyetlerine tonlarca kaynak harcamak zorunda kalmadan müşteriler sizi kendileri bulacak ve iletişime geçecektir.
- Yenilik için fırsatlar. Ne kadar çok müşteri alırsanız, piyasanın yenilik olarak neye ihtiyacı olduğunu o kadar iyi anlarsınız. Bu tür içgörüler, benzersiz değer önermeleri geliştirmek için sağlam bir temel oluşturur ve üretim sürecinizi daha iyi sonuçlar elde edebileceğiniz şekilde geliştirmenizi sağlar.
- Büyümede ölçeklenebilirlik. E-ticaret yapan üretim şirketleri, yeni distribütörler veya satış temsilcileri edinerek değil, yalnızca SEO ve içerik pazarlaması üzerinde çalışarak satışlarını artırabilir. Bu yaklaşım çok daha uygun maliyetlidir.
- Verimliliği arttırmak. E-ticarette başarılı olmak ve daha fazla sipariş alabilmek için harika bir UX'le beraber nitelikli bir web sitesi gerekir. Ayrıca bu süreçleri yönetmek, deponuzu ve ekipman yükünüzü planlamak için esnek bir ERP çözümüne de ihtiyacınız olacak. Tüm bu faktörler, işletmenizi sadece geleneksel çevrimdışı satış modelinde iş yapmaya kıyasla çok daha verimli hale getirecektir.