Big-Bag'ler pek çok endüstri kolunda hammadde veya yarı mamul olarak kullanılan kuru toz veya granül malzemelerin taşınması ve depolanması amacıyla kullanılan boyutları müşteri talebine göre 1m3 ila 2m3 arasında değişebilen Sanayi Tipi Çuvallardır. Big-Bag için kullanılan diğer isimler şunlardır: Büyük Çuval, Jüt, FIBC (Flexible Intermediate Bulk Container). Sanayide Big-Bag'lerin tercih edilmesindeki önemli etkenler tek seferde yüklü miktarda malzemenin minimum ambalaj ile taşınabilmesi ve taşıma esnasında hem malzemenin hem de çevrenin zarar görme tehlikesinin az olmasıdır. Ayrıca Big-Bag'lerin hacim ve ağırlık bilgilerinin kontrol altına alınabilmesi sayesinde satılan ürünün hem müşteri hem satıcı nezdinde ticaret güvenliğini sağlamak mümkündür. Bunu sağlamak için ürünün Big-Bag'e ağırlık kontrolü esaslı bir makine sistemi ile doldurulması ve malzemenin torbaya düzgün şekilde yerleştirilmesi şarttır. Bir big-bag'i doldururken 3 hedef bulunmaktadır. İlki çuvalı güvenle ve kolayca doldurabilmek, ikincisi çuval muhteviyatını hassasiyetle tartabilmek ve üçüncüsü sıkı, dengeli ve taşınabilir bir çuval elde etmektir. Bir dolum makinesinde on bir temel fonksiyonun bulunması gerekir. Eğer seçeceğiniz dolum makinesi bu on bir özelliği de içeriyorsa dolum malzeme ne kadar zor olursa olsun beklentiler karşılanacaktır.
1.Big-Bag'i 4 köşesindeki halkalarından sabitlenir,
2.Dolum ağzını takın ve sızdırmazlık sağlayacak şekilde sabitlenir,
3.Çuvalı hava ile şişirilir
4.Çürük havayı tahliye edilir,
5.Doluma başlangıçta torbanın tabanı desteklenir.
6.Çuval içindeki malzeme ağırlığını yan duvarları gerginleştirmek için kullanılır,
7.Bu çuvalı düz duran, sıkı yoğunluklu ve dengeli bir big-bag çuvalı haline getirilir,
8.Çuvalın dolum ağzını ve tutturma halkalarını serbest bırakılır,
9.Operatör'ün dolum sürecini yönetmesi için kontrol panellerini kullanılır,
10.Operatör'ün tüm işlemleri ergonomik olarak yapmasını imkan tanınır,
11.Farklı çuval boyutlarının aynı makinede dolumuna olanak tanır.
Bir big-bag çuvalı dolum makinesine düzgünce asılabilmesi için tipik olarak dört halkaya sahiptir. Tek halkalı veya daha farklı tipler de mevcuttur, fakat en sık kullanılanı dört halkalı tiptir. Asılı olan çuval dolum kafası altında hizalanacaktır. Bu nokta önemlidir, çünkü malzemenin simetrik dolumunu ve düzgün bir dolu çuval elde edilmesini sağlar. Dolum başladığında çuvalın altının desteklenmesi gereklidir, aksi hâlde çuval sarkık bir hal alır. Dolum sırasında ise çuvalın kaldırılması, yan duvarların düzleşmesini, kırışıklıkların giderilmesini, dengeli ve oturmuş bir dolum yapılmasını sağlar. İyi tasarlanmış bir dolum kafası çuvalın ağzını doluma açık bırakacak, sızdırmazlık sağlayacak fakat aynı zamanda torbaya uygulanan basınç nedeniyle yırtılma ve hasara mahal vermeyecek şekilde tasarlanmalıdır. En uygun tasarım çuval ağzına sabit bir boru boyunca sıkıştırma kuvveti uygulamaktır. Operatör doluma başlamadan önce görsel kontrol yapabilmeli ve şişirme sırasında torbada kaçak olup olmadığını gözleyebilmelidir. SAFMAK dolum kafası çift cidarlı bir dolum şutuna bağlanan çuval ağzına uygulanan basıncı optimum düzeyde tutarak sızdırmazlık sağlar. Mekanik tasarımda alınan önlemler sayesinde dolum kafası çok uzun yıllar boyunca düşük bakım maliyeti ile çalışır.
İç kaplamalı çuvallarda iç naylonun çuval konturlarıyla uyumlu olması için şişirme gereklidir. Bu sayede çuvalda ve iç naylonda oluşabilecek katlanma ve üst üste binmeler engellenerek yamuk bir dolumun önüne geçilir.
Uygun Şekilde Şişirilmiş Bir Çuval
Şişirilmiş ve çürük hava tahliyesi mevcut
Düz duran yan duvarlara sahip
Alt köşeler tam doldurulmuş
Kolayca istiflenebilir halde
Transport sırasında şeklini koruyacak
Tam olarak boşalacak
Katlanmış Bir Çuval
İç kaplama veya çuvalın kendisi katlanmış
Kenarların şekli deforme olmuş
Çuval istiflenemez
Transport sırasınca şekli değişecek
Boşaltma yaparken malzeme sıkışacak
Malzeme çuvala bırakıldığında içerdeki havanın dışarı çıkmasına olanak tanımak gereklidir. Tozuma problemi olmayan malzemelerde bu dolum kafası içinden geçen ve bezden bir toz tutucuda son bulan bir yapı olabilir. Tozuyan veya tehlikeli malzemelerde ise tozun emilmesi ve fabrikanın toz emiş hattına bağlantılarının yapılması gerekir. Dolum esnasında malzemenin çuval içine yerleşmesi ve dolumdan kaynaklanan döküş açısının azaltılması için uygun bir sarsma ve yerleştirme sistemine ihtiyaç duyulur. SAFMAK bu gereksinimi en uygun şekilde karşılayacak çözümü üretmiştir. Bu çözüm sayesinde malın torba içindeki sıkılığı ve yoğunluğu artar. Brüt tartım esasına dayanan tartı sistemlerinde çuval, içindeki malzeme ve dolum makinesi ile beraber tartılmaktadır.
Tartıma başlamadan evvel sistemin darası alınır ve aslında sadece çuvala dolan malzeme tartılmış olur. Besleme ve tartı ekipmanlarının PLC'li sistemlerce kontrol edilmesi sayesinde malzeme özelliklerine bağlı olarak hedeflenen ağırlığın %0.5 hassasiyetle doldurulması mümkündür. Mikroprosesör esaslı dolum-odaklı kontroller operatöre kolay kullanım imkanı sağlar. Dolum parametreleri dolum işlemine uygun şekilde ve kolaylıkla ayarlanabilir olmalıdır. Hedef ağırlık, hızlı ve yavaş besleme parametreleri, malzemeyi çuvala oturtmaya ilişkin parametreler, çuval şişirme süreleri gibi pek çok parametrenin kafa karıştırmayan görsel ara yüzlü ekranlar vasıtasıyla makineye tanımlanabilmesi gereklidir. Bu işlem SAFMAK Dolum makinelerinde genellikle makinenin yanına monte edilmiş dokunmatik görüntü panelleri aracılığıyla gerçekleştirilir.
Herhangi bir arıza durumunda operatörlerin sisteme manüel müdahalede bulunması için manüel kontrol butonlarının, röle terminal gibi ekipmanların yer aldığı kontrol panosu da yine operatörün ergonomik erişim alanında yer almalıdır. Operatör hiçbir nedenle bir çuval altına girmek zorunda kalmamalı veya ergonomik çalışabileceği sınırların üzerinde çalışmaya zorlanmamalıdır. Operatörün çuval bağlama ve çözme, dolumu izleme ve kontrol panellerini kullanması için emniyetli bir çalışma platformu sağlanmalıdır. Çoğunlukla bir dolum makinesinde farklı yüksekliklerde çuvalların doldurulması gerekir. SAFMAK'ta kullanılan algılayıcı destekli yükseklik ayarlama sistemi sayesinde farklı yükseklikteki çuvalların dolumu mümkün olmaktadır. Ayrıca daha uzun çuvalların doldurulması gerektiğinde bir fork-lift yardımıyla yaklaşıl 25 dk.'da makine üzerinde mekanik ayarlama yapmak da mümkün olmaktadır.
Birbiri ardına farklı boyutlarda dolum gerektiren bu gibi uygulamalarda yüksekliğin kolay ayarlanabilir olması müşteriler açısından tercih edilme sebebi olmaktadır. İki veya daha fazla doldurulmuş çuvalı fork-lift gelmeden bekletebilmek de oldukça önemlidir. SAFMAK bunu makaralı konveyörler ve entegre otomasyon yazılımları ile sağlamaktadır. Otomasyonu daha da ileriye götürmek otomatik palet besleme üniteleri ile mümkündür. Bu opsiyonda standart paletler dolum istasyonun altına dolum başlamadan önce otomatik olarak sürülerek operatöre kolaylık ve hız kazandırılır. SAFMAK her işletmenin kendine has dolum ihtiyaçları bulunduğunu ve en verimli ve optimum çözümün bu gereksinimlerin doğru şekilde değerlendirilmesi ile belirlenebileceğini kabul eder.