Ünlü sunucu/yapımcı Metin Uca'nın moderatörlüğünü yaptığını Kawasaki Robot Teknolojileri Günü'nde, toplantının açılış konuşmasını Günmak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güner yaptı. Güner, "Endüstriyel Robotlar, daha kaliteli ve daha hızlı üretim, hata oranlarının azaltılması, iş güvenliği gereksinimleri ve insan gücü ile yapılamayan işler için kullanılmaktadır. Artık günümüzde karlılık, fiyat artışıyla değil maliyetlerin azaltılmasıyla sağlanmaktadır. Robotlar da buna destek vermektedir" dedi. Kawasaki Robot'un,Japonya'daki ilk endüstriyel robotu ürettiği 1969 yılında, 14 yaşında olduğunu ve telefonla bile tanışmadığını belirten Güner, Kawasaki'nin günümüze kadar 120.000'den fazla endüstriyel robotu endüstrinin hizmetine sunduğunu sözlerine ekledi. Günmak A.Ş. olarak, 28 yıldır müşterilerinin amaç ve beklentilerini karşılamak için çalıştıklarını, bu nedenle şirket misyonunun Problem Çözücü olduğunu dile getiren Güner, "Hizmet verdiğimiz yıllar boyunca, karşılaştığımız müşteri problemlerini çözmek amacıyla birçok ürün ve temsilciliklerimizi bünyemize kattık. Bunların başında da robot teknolojisinin öncülerinden olan Kawasaki Robotlar geliyor. 2004 yılından bu yana Kawasaki Robot'un Türkiye'deki temsilciliğini yürütüyoruz. Bugün de burada Kawasaki Robot Avrupa Organizasyonu ile birlikte, Kawasaki Robotlar'ın otomotiv ana ve yan sanayine yönelik çözümlerini sizlerle paylaşacağız" dedi. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD)'nin otomotiv üretim ve kapasitelerine ait verilerinden de alıntı yaptığı konuşmasının sonunda, yeni üretim hedeflerine hep birlikte ulaşacaklarının altını çizdi.
Kawasaki Robot Teknolojileri Günü adıyla yapılan etkinliğe Kawasaki Heavy Industries Şirketi, Robot Bölümü, Pazarlama-Planlama ve Global Satış Departmanı Müdürü Seiji Amawaza, Kawasaki Robot Avrupa Başkanı Noboru Takagi ve Kawasaki Robot Avrupa Genel MüdürüCarsten Stumpf da konuşmacı olarak katıldı.
Kawasaki denince Avrupa'da genellikle motosikletin akla geldiğini ifade eden Kawasaki Robot Avrupa Başkanı Noboru Takagi, holding bünyesinde 100'den fazla şirket olduğunu belirterek,Türkiye pazarını önemsediklerini vurguladı. Ürettikleri robotların ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe kullanıldığını söyleyen Takagi, Türkiye otomotiv pazarını da yakından takip ettiklerini açıkladı. Otomotiv pazarının önemli oranda geliştiğini belirten Takagi, Türkiye'de yerli otomobil üretimi konusunda da açıklamada bulundu. Takagi, "Otomotiv endüstrisinde yan sanayi dediğimiz kısımda birinci seviye yan sanayi firmalar var. Bunların Türkiye'deki sayıları oldukça fazla. Bu firmaların bir araya gelip işbirliği yapması sonucu Türkiye'nin yerli araçta amacına daha kolay ulaşabileceğini düşünüyorum" dedi.
Metin Uca'nın makine ve teknoloji kullanımına yönelik sinema tarihinden uyarladığı kesit videolar ve bu görüntüler üzerine esprili bir dille hazırladığı sunumu ile renklenen etkinliğin ikinci bölümünde Günmak Şirketler Grubu Pazarlama İletişimi Uzmanı Aslıhan Özdemir,Günmak'ın tarihçesi, temsilciliğini yaptığı firmalar ve ürünleri hakkında bilgi verdi. Kawasaki Robot Teknolojileri Günü etkinliği ile İstanbul ve Bursa arasında bir köprü oluşturmayı, otomotiv üreticileri ve entregratörleri ile Günmak arasında bir bağ oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. Teknolojik gelişmelerin paralelinde, sektörün ihtiyaçlarını doğru belirleyerek, müşterilerinin Problem Çözücü ortağı olmayı hedeflediklerini söyleyen Özdemir,"Amacımız, dün olduğu gibi bugün de, sizlerle birlikte üretmek ve sizlerle birlikte değer yaratmaktır" dedi. Her ürünün insan hayatında yeri olduğuna ve değer yarattığına inandıklarını dile getiren Özdemir, "Sizinle birlikte üretmek istiyoruz, çünkü biz gücümüzü sizden alıyoruz" dedi.
Dar Üretim Alanlarında Daha Fazla Robot Kurulumu İmkanı
Kawasaki Robot Avrupa Genel Müdürü Carsten Stumpf ve Günmak Şirketler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Cem Güner, Kawasaki Robot model serilerini, üstün yönlerini ve Kawasaki Robotlar'ın otomotivdeki kullanım alanlarını anlattıkları sunumda; Kawasaki'nin otomotiv sektörüne özel geliştirdiği, BX Serisi Yenilikçi Punta Kaynak Robotları'nda tüm kablodemetleri ve hortumların robot kolunun içine yerleştirildiğini, böylelikle geleneksel endüstriyel robotlardaki kablo ve hortum demetlerinin çevresel ekipmanlarla çarpışma riskinin, BX serisi robotlar ile ortadan kaldırıldığını söyledi. Ayrıca azaltılmış taban alanı veince gövdesi ile dar üretim alanlarında daha fazla robotun yan yana çalışmasına imkan vererek, üretimdeki en önemli kaynaklardan biri olan alanı daha verimli kullandıklarını da sözlerine ekledi.
Kawasaki Robot İle Yenilikçi Fikirler ve Yeni Teknolojiler
Kawasaki Robotlar'ın yenilikçi fikirleri ve yeni teknolojileri ile ilgili bilgi veren Günmak Şirketler Grubu Robot ve Robotik Sistemler Satış Müdürü Ahmet Öztürk, "Günmak olarak işbirliği anlayışımız; sorumlu olduğumuz markaların yani sizin markalarınızın değerini yükseltmek, satışlarını ve karlılığını artırmaktır. Yenilikçi fikirlerimizi ve çözümlerimizi sadece ve sadece bu amaç doğrultusunda kullanırız. İşimizin en önemli amacı müşteri tatminidir"dedi. Kawasaki Robotun geliştirdiği ve çoğu zaman öncülük ettiği teknolojiler sayesinde zor olarak kabul edilen montaj uygulamalarının her geçen gün daha da kolaylaşacağına vurgu yapan Öztürk, yenilikçi teknolojiler ile ilgili olarak şu örnekleri verdi: "3 boyutlu görüntü işleme sistemi ile desteklenmiş Kawasaki Robotlar aracılığıyla yapılacak taşıma kasalarından iş parçası toplama uygulaması", "Kawasaki BX Serisi Punta Kaynak Robotları ile aynı işin, artanhızlarda ve yoğun yerleşim imkanı ile alan tasarrufu sağlanarak yapılması", "Çok farklı ölçülerdeki iş parçaları için genel maksatlı servis eli sistemi uygulaması", "İleri birleştirme teknolojileri için robot sistemleri - Sürtünme yöntemiyle punta kaynağı ve Hibrid lazer-arkkaynak teknolojisi. "
Dünya Otomotiv Sektöründe Kawasaki Robotlar
Kawasaki Heavy Industries Şirketi, Robot Bölümü, Pazarlama-Planlama ve Global Satış Departmanı Müdürü Seiji Amawaza, Kawasaki Robotlar'ın dünya genelindeki otomotiv ana ve yan sanayine yönelik özel çözümlerinden örnek uygulamalar gösterdiği sunumuna, Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk ilişkisinden ve bu dostluğa ticari yönden katkı sağlayabilmenin verdiği mutluluktan bahsederek başladı.Kawasaki'nin 1969 yılında robotik işine başladığını ve otomotiv sektöründeki ilk robot kurulumunu 1971 yılında yaptığını söyleyen Amazawa, "Kawasaki Robot, bu tarihten günümüze kadar müşterileri ile yaptığı işbirlikleri sayesinde, birçok eşsiz ürün geliştirmiştir" dedi. Kawasaki'nin otomotiv ana sanayinde çok uzun yıllardan beri uygulamalar gerçekleştirdiğini vurgulayarak, Mahle, Toyotetsu ve Howon gibi ana sanayinin birinci seviyede tedarikçilerinin de önemli müşterilerinden olduğunu sözlerine ekledi. Kawasaki Robotlar'ın otomotiv sektörüne özel çözümlerinin arasında yer alan "Robotik montaj otomasyonu, Punta kaynak uygulaması, Robotlu kenar kıvırma (hemming) sistemi, Preseparça taşıma, Görüntü işleme sistemi ve Otomotiv gövde boyama sistemi" ile ilgili uygulama videoları da Amazawa'nın sunumunda yer aldı.
Günmak Şirketler Grubu ve Kawasaki Robot Avrupa işbirliği ile birlikte düzenlenen "KawasakiRobot Teknolojileri Günü" toplantının ardından Hilton VM1 salonunda yenen akşam yemeği ile son buldu.