Osiloskop

Çok Fonksiyonlu

  • Osiloskop
    Osiloskop

NETES Mühendislik'in piyasaya sunduğu, TEKTRONİX Osiloskop, 3 adımda sinyali kolayca yakalamak üzere dizayn edilmiştir. Önce düşey skalayı ayarlayınız (volts/div), sonra yatay skalayı ayarlayınız(sec/div) ve son olarak tetikleme tipini ayarlayınız.

Alma Modları

Osiloskopun sinyali görüntülemeden önce nasıl sayısallaştıracağınıza karar veriniz. Tipik olarak bu işlem Alma "Acquire" menüsünden seçilir. Örnek "Sample": Örnekler dalga şeklini inşaa edecek şekilde aralıklar ile alınır. Genellik ile bu mod sinyali tam olarak tanımlar. Tepe Yakalama "Peak Detect": Dalga şeklini inşaa etmek için giriş sinyalinin en yüksek ve en düşük değerleri yakalanır. Bu mod ile Örnek "Sample" modunda kaçırılan dar darbeler yakalanabilir. Ortalama: Bir çok dalga şekli alınıp nokta nokta ortalaması alınarak, alma arasında her bir örnekleme zamanında ortalama voltaj elde edilir. Bu mod rastgele gürültüyü önlemek için kullanılır.

Prob Kullanımı için Öneriler

Kullanacağınız probun bant genişliği ölçülecek sinyalin bant genişliğinin en az 5 katı olmalıdır. Böylece ölçülen sinyalin tam doğrulukta rekonstrüksiyonu sağlanır. Probun topraklama ucunu, ölçülen devrenin bilinen toprak noktasına bağlamayı unutmayınız. Sinyal ölçme sırasında iki bağlantı gereklidir: prob ucu bağlantısı ve topraklama bağlantısı. Pasif prob kullanımı sırasında gerekli kompanzasyonu yapmayı unutmayınız.

Ürün görselinde belirtilen no'lar ile fonksiyonları ele alırsak:

1. Düşey Kontrol Poziyon : Ekran üzerinde dalda şeklini aşağı yukarı hareket ettirir. Skala (Volt/Division): Ekran üzerinde dalga şeklinin boyutu değişir. Bant Genişliği Limiti: Ekranda görülen gürültüyü azaltmak için, seçilen frekansa göre osiloskopun bant genişliği limitlenir. Limit üzeri frekansların ekranda görülmesi ve tetiklenmesi önlenir. Giriş Kuplajı : Sinyalin hangi kısmının görüntüleneceği belirlenir. DC Kuplajı: Giriş sinyali tümü ile görüntülenir. AC Kuplajı: Sinyalin DC bileşenini bloke eder, dalga şeklini 0 volt'da merkezler. Toprak Kuplajı: Giriş sinyalin bağlantısını kesip, 0 volt seviyesinin ekranın neresinde olduğunu gösterir.

2. Yatay Kontrol Pozisyon: Dalga şeklini ekranın sağına soluna doğru hareket ettirir.

3. Otoset Dalga şeklinin tipini belirleyip, kontroI ayarlarını yerine getirip, giriş sinyalinin kullanılabilinir görüntüsünü sağlar.

4. Tetikleme Kontrolu Tetikleme devresi komparatör gibi çalışır. Sinyal, tetikleme ayarı ile eşleşince osiloskop tetikleme üreterek sinyali yakalar. Genellikle Kenar "Edge" tetikleme kullanılır, sinyali yükselme veya düşme kenarında yakalar. Kenar "Edge" tetikleme için genel ayarlar aşağıda belirtilmiştir: Kaynak (Source): Hangi sinyalin, tetikleme sinyali ile karşılaştırılacağını belirler. Seviye (Level): Kenar (edge) üzerinde hangi noktada tetikleme olacağını belirler. Eğim (Slope): Tetikleme noktasının yükselen kenar (pozitif eğim) veya düşme kenar (negatif eğim) üzerinde olmasını belirler.

Taklitleme "Aliasing"

Osiloskop sinyali yeteri kadar hızlı örnekleyip , tam doğrulukta sinyali çizemediği durumda taklitleme "aliasing" oluşur. Bu durumda osiloskopta görülen dalga şeklinin frekansı gerçek giriş dalga şeklinin frekansından daha alçaktır, yada ekranda kararsız bir dalga şekli tetiklenir veya görülür.

Taklitlemeyi (aliasing) önlemek için, osiloskopun örnekleme hızı, sinyalin en hızlı kısımının frekansından en az iki katı olmalıdır (Nyquist Teoremi). Tektronix osiloskopları, en yüksek bant genişliklerinin en az beş katı hız ile örnekleme yaparak, taklitleme (aliasing) oluşma şansını büyük ölçüde minimize eder.

Gelişmiş Tetikleme Modları

Otomatik Mod: Tetikleme olmadan bile osiloskop tarama yapabilir. Normal Mod: Giriş sinyali seviyesi, set edilen tetikleme noktasına eriştikten sonra osiloskop taramaya başlar, aksi halde en son alınan sinyal ekranda görünür. Tekli Sekans Modu: Tetikleme tespit edildikten sonra osiloskop tek bir sinyali alıp ekranda görüntüler.

Kuplaj

Tetikleme kuplajı, sdece tetikleme sisteminden geçen sinyali etkiler, ekran üzerindeki sinyalin kuplajını veya bant genişliğini etkilemez. DC Kuplaj: Sinyalin tüm bileşenlerini geçirir "HF Reject" Sinyalin yüksek frekanslı bileşenlerini zayıflatır. "LF Reject": Sinyalin DC bileşenini bloke edip, düşük frekanslı bileşenlerini zayıflatır. "Noise Reject": Gürültü nedeni ile hatalı tetiklenmeyi şansını azaltmak için tetikleme devresi üzerine histerez ekler.

Problem halinde ne yapalım?

Eğer sinyali izleyemiyorsanız şu işlemleri yapın: Düşey pozisyonu ve skalayı ayarlayın. Eğer sinyalin DC bileşeni büyük ise, düşey kuplajı ayarlayın. Eğer sinyal ayırt edilemiyor ise, yatay skalayı ayarlayınız.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim