"Cam ve Seramik Sektörü" ürünleriyle inşaattan beyaz eşyaya, gıdadan kozmetiğe, mobilyadan elektrik ve elektronik gibi birçok sektöre dolayısıyla evlere girerek temel sanayi alanlarından biri olmuştur. Bu sebeple ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Dünya cam ve seramik sektörü global ekonomiyle paralel gelişme gösterek büyürken, Türkiye'de önde gelen üretici ülkeler arasında anılmaya başlamış ve rekabet içi gücünü artırmıştır.Türkiye'nin cam ve cam mamülleri ithalat ve ihracatında dünya liderleriyle rekabet edebilir hale gelmesi ürünlerinde kalite ve üretimde verimliliği artırmasıyla mümkün olmuştur ve yine bu şekilde devam edecektir.
Üretim sırasında meydana gelen birçok hata ürün kalitesini doğrudan etkiler ve dolayısıyla son kullanıcının memnuniyetsizliğine sebep olabilir. Örneğin cam züccaciye ürünlerinden bardakta olan bir çatlak yada ağız bölgesinde olan bir kesik kullacı sağlığına tesir edebilir yada araç camlarında olan herhangi bir çatlak muhtemel kazalarda yaralanma riskini ciddi ölçüde artırabilir. Bu sebeple estetik açıdan kusursuz ürünler elde etmek ve insan sağlığını tehdit edebilecek unsurların önüne geçmek büyük önem taşımaktadır.
Zor ortam koşulları, üretim hızı ve özellikle cam-seramik sektöründe ürünün optik yapısı bu denetimlerde önemli bir engel teşkil ettiğinden insan gözü ile yapılan hat üstü denetimler gelişen mikro elektronik ve yazılım teknolojileriyle yerini akıllı ve esnek yapay görme ve kontrol sistemlerine bırakmıştır.
E3TAM A.Ş bu amaca yönelik olarak cam ve seramik endüstrisi başta olmak üzere birçok endüstride ürün denetimini insan bağımlılığından çıkartılması temelinde, farklı sektörlerden gelen özgün istekler doğrultusunda "Üründe kalite ve üretimde verimlilik" hedefleyerek, bilgisayarlarla entegre edilmiş kontrol ve ileri otomasyon sistemleri geliştirmeye endüstriyel ve bilimsel test, ölçüm ve anahtar teslim tasarım çözümleri sunmaya devam ederek bu sektörün gelişmesine, büyümesine ve ilerlemesine katkı sağlamaktadır.
Yapay Görme Tabanlı Akıllı ve Esnek Görsel Kalite Kontrol Sistemi
Endüstride görsel kalite ya da süreç denetimi temelde: İnsan gözü ile denetim ve makine/yapay görme yöntemiyle denetim şeklinde iki ana kola ayrılır. Doğal görme olarak tanımlanan insan görme sistemi, oldukça hassas ve kusursuz tasarlanmış bir iletişim ağ yapısında olsa da çoğunlukla endüstriyel ortam koşullarında aynı mükemmellikte bir işlev yapısına sahip olamaz. Ancak buna karşı geliştirilmiş olan ve yüksek teknolojiler seviyesinde tanımlanan "Yapay görme ya da Makine Görme Teknolojileri" endüstriyel ortamlardaki hat üstü ürün denetimini en az kusurla üstlenmekte daha mahir durumdadırlar.
Bu noktadan hareketle yapay görme sistemleri, yüksek hassasiyet/kesinlik isteyen birçok endüstri dalında olduğu gibi cam endüstrisinde de yüksek performanslı kalite kontrol sağlayabilmektedir. İnsan gözü ile yapılan kontroller her ne kadar karar verme gücü ve çok yönlü kontrol kabiliyeti olsa da kararlı ve güvenilir değildir. Değişken insan psikolojisi, yorulma, vb gibi etkenler insanın verimini düşürmekte ve bariz hatalar yapabilmesine neden olmaktadır. Yapay görme sistemi alt yapı sınırları ve yazılım gücü çerçevesinde tanımlanan işi kesintisiz aynı verim ve kararlılıkta sürdürebilir.
Cam bardak, gıda kabı ya da genel olarak cam sofra ürünleri üreticileri ürün kalitesini ve üretim sürecini tam anlamıyla denetlemek için bu tip akıllı ve esnek otomasyon sistemlerini tercih etmektedirler. Bu amaca yönelik, uzun bir Ar - Ge sürecinin sonucu olan " Optik Kalite Kontrol Sistemi (O2KS)", Türk mühendisliğinin kabiliyet ve uzgörüsünü dünya çapında başarı ile temsil etmektedir.
Sistemin özellikleri :
- İnsan gözü hassaslığında akıllı analiz
- Esnek fonksiyon kütüphanesi
- Yazılımsal ve donanımsal esneklik
- Her türlü cam zücaciye ürüne hızlıca ayarlanabilme
- Kontrol edilen ürüne ait bilgileri hafızada tutma
- Maksimum güvenlik Yüksek tekrarlanabilirlik
- Yüksek ölçüm hassasiyeti
- Yüksek verim
- Yüksek üretim hızında hatasız (%100) kontrol
Üretimde verimlilik, üründe kalite için bir zorunluluk haline gelen yapay görme sistemleri endüstrinin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilebilir ve ülkemizin uluslararası piyasalardaki saygınlığını üst düzeye çıkartmakta önemli bir katkı sağlar. Gelişen teknolojinin sunduğu avantajlar sayesinde geliştirilen Yapay Görme tabanlı akıllı ve esnek kontrol sistemleri, soğutma sonu hattında belirlenen söz konusu ürün hatalarını paketleme öncesinde ayırarak hem tüketici, hem de üretici için riskleri azaltarak üretimde verimlilik ve üründe kalite hedefini sağlamaktadır. Yapılan bu çalışma dünyada ilk olma özelliğini taşımaktadır.