Endüstriyel otomasyonda birlikte çalışabilirliğe adanmış küresel bir kuruluş olan OPC Vakfı, Yapay Zekadan (AI) yararlanmaya odaklanan yeni bir çalışma grubunun kurulduğunu duyurdu. Bu girişim, yapay zeka ile üretimin yakınlaşmasında çok önemli bir anı işaret ediyor ve mühendislerin en ileri çözümler oluşturmak için veri ve sistemlerle nasıl etkileşimde bulunduğunu yeniden tanımlamayı vaat ediyor.
Yapay zekanın giderek mühendislik süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte OPC Vakfı, yapay zeka teknolojilerinin karmaşık mühendislik sorunlarını çözme veya hafifletme potansiyelinin farkındadır. Vakıf, bu çalışma grubu aracılığıyla, veri analizinden kod oluşturmaya kadar üretimin çeşitli yönlerini kolaylaştırmak ve üretim ortamlarındaki kullanıcı arayüzünü yeniden tanımlamak için yapay zekanın yeteneklerinden yararlanmayı amaçlıyor. OPC UA'ya dayalı olarak tanımlanan geniş bir standartlaştırılmış alan adı bilgi modelleri listesine sahip olan OPC Vakfı, bu standartlaştırılmış verilerden yararlanarak yapay zekanın endüstriyel ortama kolay entegrasyonunu görüyor. Bu teknolojilerin birleşimi, sektörün ihtiyaçlarını karşılayan, pazara hızlı bir çözüm sunacak.
OPC Vakfı Başkanı Stefan Hoppe, "Yapay zeka, mühendislik görevlerine yaklaşımımızda bir paradigma değişimini temsil ediyor ve onun OPC UA çerçevesine entegrasyonu, endüstriyel otomasyon için bir olasılıklar dünyasının kapılarını açıyor" dedi. "Bu yeni çalışma grubunu kurarak imalat sektöründe verimliliği, yenilikçiliği ve rekabet gücünü artıracak yapay zeka destekli çözümlerin önünü açıyoruz."
Çalışma grubu, yapay zekanın üretim süreçlerini önemli ölçüde etkileyebileceği birkaç önemli alana odaklanacak. İş öğelerine ilişkin münhasır olmayan örnekler şunlardır:
1. Veri Analizi:
Verilerle yapay zeka tarafından desteklenen doğal dil etkileşimi, mühendislerin alana özgü sorgulama dillerini öğrenmeye gerek kalmadan büyük veri kümelerini sorgulamasına ve analiz etmesine olanak tanıyacak. Bu yaklaşım, alan uzmanlarına, özel bir veri bilimi ekibine ihtiyaç duymadan özel analizler yapma yetkisi verir.
2. Yeni Nesil Kullanıcı Arayüzü:
Yapay zeka destekli arayüzler, mühendislerin üretim sistemleriyle etkileşimini değiştirecek. Yapay zeka, doğal dildeki dokümantasyona erişimden konuşmaya dayalı arıza inceleme ve bakım prosedürlerine kadar verimliliği artıracak ve fabrika ekipmanlarıyla sezgisel etkileşimi mümkün kılacak.
3. Kod Oluşturma ve Dokümantasyon:
Yapay zeka teknolojileri, kod üretme, mevcut kodu açıklama ve kodu diller arasında dönüştürme, böylece mühendislik iş akışlarını kolaylaştırma ve kod kalitesini artırma araçları olarak araştırılacak.
OPC Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Holger Kenn, "Yapay zekanın üretimdeki potansiyel uygulamaları, kod verimliliğini artırmaktan hata teşhisini geliştirmeye kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir" diyor. "Sektör paydaşları, bu çalışma grubu içinde işbirliği yaparak kolektif olarak inovasyonu teşvik edebilir ve OPC UA ekosistemi içindeki yapay zekanın tüm potansiyelini ortaya çıkarabilir."
OPC Vakfı, endüstriyel otomasyon ortamından paydaşları çalışma grubuna katılmaya ve yapay zeka destekli üretim çözümlerinin geleceğini şekillendirmeye katkıda bulunmaya davet ediyor.