Son aylarda NSK Japonya, Kanagawa Rehabilitasyon Merkezi ile birlikte çalışarak geliştirdiği yenilikçi LIGHBOT otonom rehber robotunun denemelerini gerçekleştiriyor. İç mekanda dolaşacak ve engellerden uzaklaştıracak özelliklere sahip olan bu ürün çok sayıda gelişmiş rehberlik, güvenlik ve kullanılabilirlik işlevi sunuyor. NSK Japonya, LIGHBOT'un 2016 sonbaharında yapılacak Avrupa lansmanına hazırlanmak için ürünü geliştirme çabalarına devam ediyor.
LIGHBOT teknolojisi koruyucu ve rehber köpeklerin yerini alması amacıyla tasarlandı. Görme engelli ve yaşlı kullanıcılar için hem daha işlevsel hem de hareket desteği sağlayan LIGHBOT,ayrıca rehberliğe ihtiyacı olan ziyaretçilere bir yardımcının veya hastane personelinin eşlik etmesi ihtiyacını ortadan kaldırabiliyor ve personelin kendi sorumluluklarına odaklanmasına olanak sağlıyor.
Robot konum koordinatlarına göre hareket ediyor. Girişler kullanıcı tarafından dokunmatik panel aracılığı ile yapılıyor, harita verileri ve kat edilen mesafeye bağlı olarak kendi konumunu tahmin ediyor. Diğer yenilikler arasında varış noktasına kadar sesli rehberlik bulunuyor.
Taşıma kolaylığı da LIGHBOT'un önemli bir özelliğidir. Bu sayede hastane ve devlet kurumları gibi binalarda kullanıcıların varış noktasına güvenli bir şekilde ulaşması için onlara rehberlik ediyor. En önemlisi de öğretme işlevi gerekmiyor. Böylece kullanıcının binayı ilk defa ziyaret etmesi durumunda bile çalışıyor.
Özellikle yaşlı kullanıcılar için istatistiksel verilere dayanılarak tasarlanan tutma kolunun zeminden yüksekliği 96 cm dir. Ortalama insan boyuna dayanarak kullanıcıların çoğunluğunun demografik bilgilerine uygun şekilde tasarlandı.
NSK Japonya tarafından geliştirilen diğer yenilikler arasında LIGHBOT'un mevcut konumunu anlamasına yardımcı olmak için çok katlı binaların tavanlarında bulunan işaretçilerin algılanabilmesi bulunuyor. Bu özellik robotun gerektiğinde asansörleri kullanmasına olanak sağlıyor. Ayrıca bataryası çıkartılmasına gerek kalmadan şarj edilebiliyor ve uzun süre kullanılabiliyor.1 / 3NSK Japonya, LIGHBOT'un potansiyel kullanıcılarının bireysel ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için Kanagawa Rehabilitasyon Merkezi ile birlikte çalışmaya devam edecek.