Birçok endüstride fonksiyonel güvenlik sertifikaları gereklidir, ancak genellikle zaman alıcı ve pahalı bir süreçtir. Sertifikalar ayrıca, araç Münih merkezli bir sertifika kuruluşu olan TÜV SÜD gibi işlevsel güvenlik uzmanları tarafından uygunluk için sertifikalandırılmadıkça, belirli geliştirme araçlarının kullanımı için kapsamlı bir gerekçe gerektirebilir. Bu amaçla, Microchip Technology Inc. (Nasdaq: MCHP), işlevsel güvenlik için MPLAB® XC derleyicilerinin TÜV SÜD sertifikasını duyurdu ve Microchip’in PIC®, AVR® ve SAM mikrodenetleyicileri (MCU'lar) ve dsPIC® Dijital Sinyal Kontrolörleri (DSC'ler) için fonksiyonel güvenlik kalifikasyon sürecini önemli ölçüde basitleştirdi. Test ve teşhisi daha da basitleştirmek için Microchip, yazılımın uygulamaya en az etkisi olacak şekilde yürütülen veya uygulanmayan kısımlarını belirleyen MPLAB Kod Kapsamı lisansını da tanıttı.
TÜV SÜD tarafından onaylanmış MPLAB XC fonksiyonel derleyicileri, otomotiv güvenliği için ISO 26262 standardında, endüstriyel uygulamalar için IEC 61508, tıbbi yazılım için IEC 62304 ve otomatik elektrik kontrolleri için IEC60730'da belirtilen doğrulama ve doğrulama gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olur. İşlevsel Güvenlik için MPLAB XC Derleyicileri, MPLAB X Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) ve MPLAB hata ayıklayıcıları ve programcılarının nitelikleri için ek belgelerle birlikte paketlenecektir. Yıllık yenileme ücreti alınmadan lisanslar piyasadaki en düşük maliyetli çözümdür. Microchip’in MCU'larını işlevsel güvenlik lisanslarıyla kullanmak uygulama maliyetlerini ve pazara sunma süresini azaltacaktır.
Kod kapsamı araçlarını kullanarak katıştırılmış yazılımın yüksek test kapsamını sağlamak, genellikle büyük miktarda donanım değişikliği, pahalı yazılım ve büyük veri dosyalarında ilgili bilgi aramak için önemli çaba gerektirir. MPLAB Kod Kapsamı ürünü, test süresine yüzde birin altında bir etki ile bunu önler. Patentli bir işlemle, kod bloklara bölünmeden tek bir geçişte test edilebilir. Bu zaman kazandırır ve büyük veri dosyaları üzerinden eleme işlemini ortadan kaldırır. Sertifikalı uygulamalar genellikle kod testi verileri gerektirdiğinden, bu yeni kod kapsamı lisansı, sertifikasyon sürecine daha fazla yardımcı olabilir.
Microchip'in geliştirme sistemleri kıdemli direktörü Rodger Richey, “Bugün birçok MCU ürünü için fonksiyonel güvenlik araçları oldukça maliyetli olabilir” dedi.
“Microchip, fonksiyonel güvenlik ürünlerimizi bazı rekabetçi çözümlerin fiyatının üçte biri için tedarik ediyor ve pazara sunma süresini hızlandırmak ve geliştirme döngüsünü daha da basitleştirmek için dünya çapında benzersiz teknik destek sağlıyor.”
TÜV SÜD artı MPLAB Kod Kapsamı tarafından onaylanan MPLAB XC derleyicileri ile işlevsel güvenlik göz önünde bulundurularak tasarlanan cihazların kombinasyonu, otomotiv, tüketici, havacılık, tıbbi ve endüstriyel uygulamalardaki uygulamalar için işlevsel güvenlik sertifikasını basitleştirir.
Microchip, işlevsel güvenlik standartlarına uymayı kolaylaştıran, daha hızlı ve daha uygun fiyatlı geliştirme araçları sunmanın yanı sıra, İşlevsel Güvenliğe Hazır birçok PIC, AVR, dsPIC ve SAM MCU sunar. Tüm İşlevsel Güvenlik Hazır mikrodenetleyicileri için Microchip, bazı ürünler ASIL-D'ye ulaşan ISO 26262'yi ASIL-B güvenlik düzeylerine hedefleyen Arıza Modu Etkisi ve Tanı Analizi (FMEDA) raporları ve güvenlik kılavuzları sağlar.
Microchip'in 8 ve 16 bitlik mikrodenetleyici iş birimlerinin kıdemli başkan yardımcısı Steve Drehobl, “Otomotiv uygulamalarına uzun vadeli bir tedarikçi olarak, müşterilerimizin geliştirme süresini azaltma ve güvenlik açısından kritik ürünlerin maliyetini optimize etme ihtiyacını anlıyor ve yanıtlıyoruz” dedi. . “Güvenlik uygulamalarını hedefleyen mikrodenetleyici portföyümüzü, özellik ve değerle mükemmel uyum sağlamak için genişletmeye devam ediyoruz”.