Makine Üretiminde Güvenlik Standart Ve Teknolojileri

Tüm Otomasyon Seviyelerinde Güvenlik Çözümleri

  • Makine Üretiminde Güvenlik Standart Ve Teknolojileri
    Makine Üretiminde Güvenlik Standart Ve Teknolojileri
  • Makine Üretiminde Güvenlik Standart Ve Teknolojileri
    Makine Üretiminde Güvenlik Standart Ve Teknolojileri

Güvenlik teknolojilerinin, otomasyon sistemine optimum entegrasyonu maksimum makine emniyeti, yüksek kullanılabilirlik ve ekonomik katma değer sağlar. Rexroth "The Drive & Control Company" sıfatıyla, makine üreticileri ve son kullanıcılara en son teknolojiler ile güvenlik mühendisliği sınıfında çözümleri sunmaktadır. Elektrikli sürücüler ve hidrolik güvenlik devrelerinde sertifikalı ve entegre güvenlik fonksiyonlarını geliştirmektedir. Tüm otomasyon seviyelerinde, bütün teknoloji ve ürünlerde, komponent seviyesinden sistem çözümlerine kadar, yazılımlar da dâhil olmak üzere, tam fonksiyonel güvenliği sunmaktadır. Buna ek olarak, değişik teknolojilere olan yakın ilgisi sayesinde, farklı tahrik ve kontrol ürünlerinin birlikte sürekli uyum içinde çalışmasını sağlamaktadır. Güvenlik teknolojilerinin, otomasyon sistemine optimum entegrasyonu maksimum makine emniyeti, yüksek kullanılabilirlik ve ekonomik katma değer sağlamaktadır. Büyük güçleri, kütleleri ve ivmeleri kontrol etmede çözümler sağlanmıştır.

Avrupa Makine Direktifi ve Makine Emniyeti Standartları

98/37/EC Makine direktifi 29 Aralık 2009 tarihinde yürürlükten kalkmıştır ve yerine 2006/42/EC Makine Direktifi yürürlüğe girmiştir. Ancak EU Resmi gazetesinde (C321) 29.12.2009 tarihindeki yayınla, Avrupa Birliği Komisyonu EN 954-1 Standardının geçerliliğini bitirme kararını iki yıl uzatarak 31.12.2011 tarihine kadar 2006/42/EC'nin altında kabul edileceğini bildirilmiştir. EN 954-1 veya EN ISO 13849-1 standartlarını kullanmakta olan makine üreticileri ve kullanıcılarına, yeni standartlara uyum sağlamaları için tanınan süre bitmektedir. Özellikle makine imalatçılarının, geçiş döneminde yeniden tasarım, doğrulama ve belgeleme maliyetlerinin çıkarılmasını da göz önünde bulundurarak yeni standartlara geçişlerini bir an önce tamamlamaları gerekmektedir. Makine emniyeti yönetmeliği 2006/42/AT Avrupa Makine Direktifi 2006/42/EC ve Makine Emniyeti Standartları ISO 13849,IEC 62061 ile kapsamlı bir değerlendirme ve istatistiksel parametrelerle makine emniyeti çerçevesi sunmaktadır. Makine üreticileri, personel emniyetini tüm bileşenlerde ve üretim sistemlerinde dikkate almak zorundadır. Sahadaki uygulamalarda makine imalatçılarının bir kısmının bu konuda eksikleri görülmektedir.

Birçok standart, Avrupa'da makine ve sistemleri güvenlik teknolojisi için teknik gereksinimleri düzenlemektedir. Makine Direktifi 2006/42/EC emniyet odaklı diğer tüm standartların, temel hizalamasını öngörmektedir. EN ISO 13849 ve EN 62061 risklerin değerlendirilmesi için, ilgili tüm güvenlik bileşenleri de dahil olmak üzere açık-kapalı kontrol sistemleri için bir plan ve fonksiyonel emniyet doğrulama yöntemi belirtilmektedir. EN 61800-5-2 sürücülere entegre güvenlik fonksiyonları gereksinimlerini düzenlemektedir. Bu standartların kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Bu standartlar sadece belgelenmiş makine direktifinin gereksinimleri karşılamaktadır. Olası sapma durumunda makine üreticisi, en gelişmiş teknolojilerle gerekli emniyetleri aldığını ispatlamak zorundadır.

Makine Direktifi 2006/42/EC; Avrupa Makine Direktifi, hemen hemen tüm makineler için genel güvenlik gereksinimleri öngörmektedir. EN ISO 13849 Makine Emniyeti Standardı; kontrol sistemlerinin güvenliğinde istatistiksel bir yaklaşım ile kontrol sistemi güvenliği ile ilgili tüm parçaların entegrasyonunu göz önünde bulundurmaktadır. EN 62061 Makine Emniyeti Standardı; emniyetle ilgili elektrik, elektronik ve programlanabilir elektronik kontrol sistemlerinin fonksiyonel güvenlik, emniyet fonksiyonu özel taleplerini düzenlemektedir. EN 61800-5-2 Standardı; hızı ayarlanabilir elektrikli güç ve tahrik sistemlerinin güvenlikle ilgili gereksinimleri, işlevsel güvenliklerin belirlenmesi yöntemini ve sürücüyle birleşik emniyet fonksiyonlarının işlevselliğini düzenlemektedir. Rexroth, bilgi ve bireysel danışmanlık sağlayarak makine ve sistem üreticilerini desteklemektedir. '10 adımda Performans Düzeyi' kılavuzu ile sistematik ve standardize bir şekilde riskleri değerlendirmektedir. Ayrıca ilgili güvenlik önlemlerini formüle etmek ve uygulamak için yardımcı olmaktadır.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim