Yapılan araştırmalar yangınların %40'ının elektrik enerjisinin hatalı kullanımı sonucunda çıktığını göstermektedir. Ayrıca elektrik çarpmasına bağlı olarak yaralanma ve can kayıpları da yaşanabilmektedir. Kaçak akım koruma, günümüzde elektrik sistemlerinin en önemli noktalarından biridir. Her elektrik tesisatında kaçak akıma karşı koruma, gerek yasal gerekse teknik açıdan zorunlu hale gelmiştir. Peki kaçak akım nedir?
Gerilimli bir iletkenin bir gövdeye yalıtım hatası sonucu temas etmesi ile toprağa akan akıma "toprak kaçak akımı" denir. Kaçak akım koruma rölesinin görevi, bir yalıtım hatasından kaynaklanan nominal akımın (In) hata akımı olduğu anda devreyi kesip, akımına maruz kalabilecek kişinin hayatını kurtarmaktır.
Kaçak akım koruma anahtarları herhangi bir tesisat hattında gelen ve dönen akımların toplamının sıfır olması esasına göre çalışır. Normal bir tesisatta gelen akımların meydana getirdiği manyetik alanla giden akımların meydana getirdiği manyetik alan birbirine eşit ve zıttır. Burada tesisatın bir veya üç fazlı olması sonucu değiştirmez. Kaçak akım koruma anahtarının akım bobini, tek fazlı devreler için faz ile nötr içinden geçecek şekilde bağlandığından, tesisata gelen ve giden akımların bileşkesinden etkilenir. Belirttiğimiz gibi gelen ve giden akımlar birbirine eşit ise bileşke alan sıfır olacağından cihazın akım bobinine etki eden alan bulunmayacaktır. Ancak tesisatın herhangi bir yerinden küçük bir kaçak (hata akımı) akım varsa gelen akım giden akıma eşit olmayacağından cihazın akım bobini üzerinde fark alanı meydana gelerek bir elektromanyetik kuvvet (emk) indükler. Bu elektromanyetik kuvvet (emk) kaçak akım koruma anahtarının açma sınırına ulaştığında devreyi otomatik olarak keser.
Legrand ürün portföyünde çok çeşitli kaçak akım koruma ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünlerin arasında dikkat çeken kaçak akım korumalı DPX3 serisi kompakt şalterlerin en önemli özelliği, kaçak akım koruması ve kompakt şalterin aynı ürün üzerinde bulunması ve kaçak akım değeri ile süresinin ürün üzerinden ayarlanabilir olmasıdır. Bir başka ifadeyle 30mA veya 300mA kaçak akım koruması için iki ayrı ürün alınmasına gerek yoktur. DPX3 serisi kaçak akım korumalı kompakt şalterler 30mA - 300mA - 1A - 3A kaçak akım değerlerinde ayarlanabilmekte olup ayrıca kaçak akım gecikme süresi de 0 - 0,3 - 1 ve 3 saniye olarak ayarlanabilir. Bu gecikme değerleri ile rahatlıkla selektivite sağlanabilmektedir. Serinin en büyük avantajlarından biri de ürün üzerindeki dahili LCD ekran sayesinde, kaçak akım değeri ve süresi gibi birçok parametrenin hatasız bir şekilde ayarlanabilmesidir. Kaçak akım korumalı DPX3 serisi kompakt şalterler standart 4 kutuplu olarak üretilmektedirler.
Yeni yürürlüğe giren iş güvenliği yasası gereği, elektrik alanında iş güvenliği testinden geçmek için panolarda mutlaka kaçak akıma karşı koruma bulunmalıdır. Genel olarak Türkiye'de elektrik panolarının bir sigorta dahi eklenemeyecek kadar dolu olduğu düşünüldüğünde DPX3 kaçak akım korumalı kompakt şalterin farkı ortaya çıkmaktadır. Kaçak akım koruma anahtarı ve kompakt şalterin aynı gövde üzerinde olması panoda yer kazandırır.Bundan dolayı mevcutta olan eski kompakt şalter yerine rahatlıkla takılabilir.
Kaçak akım korumalı DPX3 serisi kompakt şalterler 16A'den 250A'e uzanan farklı çözümler sunmaktadır. Seri ayrıca termik ve manyetik ayar sahalı olup gerektiği zaman kompakt şalterin nominal akım değeri ve manyetik koruma değeri kompakt şalter üzerindeki port yardımı ile ayarlanabilir.
Tüm bu özellikleri ile birlikte her projeye tam uyum sağlaması için kaçak akım korumalı DPX3 serisi kompakt şalterler 16kA - 25kA - 36kA - 50kA - 70kA kesme kapasitesi değerlerinde çözüm sunar. Seri yardımcı kontak, açtırma bobini, düşük gerilim bobini, kilitleme aksesuarları, döner kumanda kolları, motor, raya montaj aksesuarı gibi birçok aksesuar ile tamamlanabilir. DPX3 serisi kaçak akım korumalı kompakt şalterlerle istenilen her amperajda enversör sistem yapılabilir. Ayrıca haberleşme özelliği ile uzaktan ölçme, izleme ve kontrol mümkündür.