Kaynak Teknolojisi İçin Yenilikçi Çözümler

Geleceğin Ağ Bağlantılı Ve Bilgisayar Kontrollü Fabrikalarına En İyi Şekilde Entegrasyon

  • Kaynak Teknolojisi İçin Yenilikçi Çözümler
    Kaynak Teknolojisi İçin Yenilikçi Çözümler

Endüstri 4.0 zamanını yaşadığımız bugünlerde Fronius, kaynak teknolojileri için yenilikçi çözümler sunmaktadır.


Endüstri 4.0, kaynak teknolojisi de dahil olmak üzere üretim proseslerini temelinden değiştirmiştir. Kaynak sistemlerini geleceğin ağ bağlantılı ve bilgisayar kontrollü fabrikalarına en iyi şekilde entegre edebilmek için yeni işlevlere ve özelliklere ihtiyaç duyulmaktadır. 

Endüstri 4.0, üretim proseslerini temelinden başlayarak daha şeffaf, daha hızlı ve daha güvenli hale getirmektedir. Bu sayede küçük seri üretimler de ekonomik hale gelebilmekte ve aynı yüksek kalitede üretim yapılabilmektedir. Endüstri 4.0, kapsamlı bir dijitalleşme ve güçlü bir bağlantı kurmayı kapsamaktadır: İnsanlar, bilgisayarlar, makineler, üretim sistemleri, iş parçaları, hammaddeler ve imal edilen ürünler dünya çapında birbirleriyle bağlanabilir ve güçlü bir iletişim kurmabilir. Her geçen gün daha da yüksek performanslı işlemciler, sensörler ve kontroller sayesinde bu karmaşık sistemlerin güvenilir bir şekilde kullanılması mümkün hale gelmektedir. 

Bu nedenle güç kaynağı üreticilerinin odakları da değişmektedir: Başarının anahtarı yıllar boyunca elektriğin dönüştürülmesiyken, artık günümüzde kaynak prosesinin dijitalleştirilmesi bunun yerini almıştır. Gelecekte ise iletişim, eş zamanlı veri kontrolü, veri depolama, siber güvenlik ve akıllı insan-makine arayüzleri gelişimin itici kuvvetlerini oluşturacaktır. Parametre optimizasyonu veya sarf malzeme yönetimi gibi yazılım araçları, daha baskın bir role bürünecektir. Buna karşın donanım biraz daha arka planda kalmaktadır. Tabii ki hatasız çalışması önceden olduğu gibi bir ön koşuludur.

Fronius için dijital dönüşüm şirket stratejisinin vazgeçilmez bir unsurudur. 20 yıl öncesinde Fronius, TransPuls Synergic (TPS) ile pazara ilk kez tam dijitalleşmiş bir güç kaynağı sunmuştur ve birkaç yıl geçtikten sonra bir sonraki neslini geliştirmeye başlamıştır. Güç kaynağı 2013 yılından bu yana TPS/i, bir yüksek performanslı işlemci ve buna ek olarak yüksek hızda veri yolu barındırmaktadır. Bu şekilde kullanıcılar çok daha fazla veriyi daha kısa sürede aktarabilmektedir; bu da Endüstri 4.0 için en önemli koşullardan biridir. Ayrıca güncel Fronius Perfect Welding tasarımları, ağ iletişiminin ve dijitalleşmenin yansımasıdır. Bu şekilde kullanıcılar, daha hızlı, daha esnek ve çok daha uygun maliyetli bir üretimden faydalanmaktadırlar.

WeldCube: Kaynak verilerinin analiz edilmesi ve proseslerin iyileştirilmesi
Kaynak teknolojisinde veri işleme ve analizi en ön sırada yer alır: Modern kaynak sistemleri, akım, voltaj veya tel sürme, kaynak hızı ve süresi, ark ve dinamik düzeltme veya iş numaraları hakkında bilgileri tespit eder. Bu veriler ışığında prosesler iyileştirilir ve hataların meydana gelmesi engellenir. Buna ek olarak kullanıcılar kaynak sistemlerini kolaylıkla ağ iletişimine sahip olur ve otomatik üretim ortamına entegre edebilirler. Fronius bu amaç doğrultusunda WeldCube dokümantasyon ve veri analiz sistemini geliştirmiştir. En önemli kaynak bilgilerini hazır hale getirir ve bunları kolayca anlaşılabilecek bir şekilde sunar. 2018 yılı ile beraber bu sistem, tesis sürümüyle, yani sadece yazılım çözümü olarak da temin edilebilecektir.

WeldCube'un kapsamlı işlevleri, çok yönlü kullanım olanakları sunmaktadır: Güç kaynağının gerçekleşen değerleri, her bir dikişte, hem makineye yönelik hem de iş parçası düzleminde üst seviyede belgelenmektedir. Bu uygulamalar, sürekli olarak denetlenebilir ve değerlendirilebilirler. İş verileri gibi ayar değerleri aynı şekilde izlenebilir, denetlenebilir ve sistem tarafından güç kaynağının kullanım ömrü boyunca kaydedilebilir.  Yeni Fronius kaynak sistemi platformu TPS/i ile birlikte buna ek olarak işlerin merkezi olarak oluşturulması, düzenlenmesi ve karşılaştırılması da mümkün hale getirilmiştir. Çeşitli değerler farklı dosya biçimlerinde dışa aktarılabilirler veya doğrudan yazdırılabilirler. Akıllı istatistik ve filtre işlevleri sayesinde, tamamen kullanıcının özel ihtiyaçlarına uygun olarak kişiye özel analizler gerçekleştirilebilir. Ağ bağlantısı üzerinden WeldCube kurulumu ile 50 güç kaynağına kadar bağlantı kurulabilir ve sonuçlara bilgisayarlardan, taşınabilir tablet veya cep telefonlarından ulaşılabilir. Bu şekilde WeldCube kaliteli bir üretimi destekler ve işleyişlerin sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilmesini sağlar ve maliyetleri ölçülebilir hale getirir.

Virtual Welducation: Kaynak dünyasına kolayca giriş yapın
Fronius, yüksek malzeme ve imalat giderlerine sahip kaynak eğitimini kolaylaştırmak için kullanıcılara kaynak dünyasını sanal ortamda tanıtan, Virtual Welducation adı altında çözümler sunmaktadır. Kalbi, Virtual Welding simülasyon platformudur: Platform sayesinde, pahalı sarf malzemeler kullanılmadan ve yaralanma riskleri oluşmadan manuel ve robot destekli kaynak proseslerinin gerçeğe yakın bir şekilde uygulanması mümkün olmaktadır. Ekran ve platforma sahip bir bilgisayar terminalinde kullanıcı plastik bir iş parçasına göre pozisyon alır, tasarımı ve işlevi açısından orijinalinden farksız bir torç ile sanal bir kaynak dikişi gerçekleştirir ve bu işlemler ekranda grafiksel olarak gösterilir. Bir 3D gözlük sayesinde gerçeğe yakın bir görüntü elde edilir. Opsiyonel olarak Virtual Welding aynı zamanda entegre bir gözlüğe sahip kaynak kaskı ile de geliştirilebilir.

Dokunmatik ekran üzerinden kullanım kolay ve sezgiseldir. Alıştırmalar sırasında kaynak öğrencileri, sanal bir eğitmen olan, önemli ipuçları ve yardımlar gösteren "Ghost"tan destek alırlar. Sonuçlar objektif bir şekilde puanlara göre değerlendirilir; bu şekilde şeffaflık sağlanır ve motivasyon artar. Ayrıca öğrenciler kişisel bilgi birikimlerini ve imalatlarını dijital olarak kaydedebilir ve sistem içerisinde saklayabilirler. Bu şekilde alıştırmalar kişiye özel olarak belirlenebilir ve katılımcıya özel bilgi seviyesine göre tespit edilebilir. 

Sanal eğitimi desteklemek için Fronius, Virtual Welducation Basic App uygulamasını geliştirmiştir. Uygulama, akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden kaynak ile ilgili önemli bilgileri aktarır ve ürün bilgilerini interaktif olarak öğrenilebilir hale getirir. Program, Fronius tarafından sanal kaynak yapma için geliştirilmiş, MagicFolder ile adlandırılan, arttırılmış gerçeklik uygulamasıyla, bir oyun ve bilgi yarışması üzerinden konunun eğlenceli bir şekilde öğrenilmesini hedeflemiştir. MagicFolder'ın kullanımı çok kolaydır ve yeni Virtual Welding broşürü ile birlikte çalışır: Her sayfada resim şeklinde işaretler bulunmaktadır. Ek bilgilere ulaşabilmek için okuyucu, akıllı telefonunun veya tabletinin kamerasını bu işarete tutarak uygulama üzerinden Virtual Welding ile ilgili videolara, kaynak prosesinin 3D simülasyonlarına veya sanal kaynak eğitiminin avantajlarına yönelik açıklamalarına ulaşabilmektedir. Virtual Welducation Basic App, Android ve iOS için ücretsiz olarak sunulmaktadır.

WeldConnect: Uygulama ile çözüme bir adım
Fronius WeldConnect uygulaması, kullanıcıları ilgili uygulama için uygun parametreleri eşleştirerek manuel kaynak yapımında destekler. Bu kapsamda kullanıcılar, kaynak prosesi, malzeme kalınlığı, kaynak hızı, dikiş geometrisi, ana malzeme, ilave malzeme ve koruyucu gaz ile birlikte kullanılan güç kaynağını belirtirler. Verilerin girilmesi ya elle ya da malzeme üzerindeki QR kodunun akıllı telefon ile taranmasıyla gerçekleştirilebilir. Bu şekilde WeldConnect hızlı ve hassas bir şekilde erime gücünü ve ısı girişini hesaplar ve uygun kaynak çözümü için bir öneri oluşturur. Bu şekilde güç kaynağına veya doğru parametrelere erişim artık uzun sürmez. Sonuçlar kaydedilir, kablosuz olarak iş olarak TPS'i güç kaynağına aktarılır veya e-posta olarak iş arkadaşları veya dostlarla paylaşılır. Kullanıcılar, kolay kullanım, rehberli işleyiş ve bu şekilde uygun kaynak çözümlerinin hızlı yapılandırması gibi avantajlardan faydalanır. WeldConnect aynı şekilde Almanca ve İngilizce dillerinde Android ve iOS cihazlarında ücretsiz olarak sunulmaktadır.
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim