Türkiye'de halihazırda 100'ün üzerinde kablo üreticisi çok farklı tiplerde kabloyu üretip pazara sunmakta. Kabloların teknik olarak belli elektriksel standartlar dahilinde üretilmesi gerekse bile denetimler veya yaptırımlar her zaman yeterli olmayabiliyor.
Kaliteli kabloyu anlamak için yapabileceğiniz birkaç basit kontrolü sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu kontroller her zaman yeterli olmasa bile size bir fikir verecektir. Kafanızda en ufak bir şüphe oluşsa dahi üreticen kabloya ait test raporlarını isteyebilir ve elektriksel değerleri kontrol edebilirsiniz.
1. Kablo Markalaması
Kablonun üzerinde mutlaka, 1 metrelik aralıklar ile, üretici firma, kablo tipi, kesit bilgisi ve üretim standardı okunaklı şekilde yazılı olmalı. Kablonun üzerinde eğer bu bilgiler mevcut değil ise, elinizdeki kablo kaliteli kablo değildir.
2. İletken Yüzeyinde Çapaklanma ve Çizik
Kablonun izolesini soyduğunuzda iletken üzerinde çapaklanma ve çizik olmamalıdır. Tel inceltme işlemi esnasında 8 mm çap ile haddelere giren bakır iletken, istenilen çap değerine ulaşılana dek inceltilir. Bu esnada hadde bakımları düzgün yapılmaz veya bu işlem dikkatli takip edilmezse incelen iletken üzerinde çapak veya çizikler oluşabilir. Çapaklar izoleyi delip kısa devreye neden olabileceği gibi, kablonun ömrünü de kısaltır.
3. İletken Yüzeyinde Kararma
Kablo üretildikten sonra doğru şekilde depolanmaz ve nem veya suya maruz kalırsa iletkenler kararmaya başlar. Kararan iletken görevini tam manasıyla yerine getiremeyeceği için uzun vadede enerji kayıpları ile karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için üreticinin kabloyu doğru kablo pabucu ile kapatması çok önemlidir.
4. Kablonun Dış Görünüşü
Kablonun dış yüzeyine bakıldığında ovalitede bir bozukluk, şişkinlik, hava kabarcığı veya görsel olarak rahatsızlık veren bir görüntü olmamalıdır. Bunların tamamı üretim esnasında oluşan çeşitli problemlerden kaynaklanacağı üzere kablonun kalitesinin düşük olması da son derece muhtemeldir. Gözle yapılan muayene sonrası eğer imkanınız varsa birkaç kriteri daha test etmekte fayda var. Bunları her zaman kendi imkanlarınızla yapamasanız bile her üretici sizlere bu ölçümleri test raporları içinde göstermekle yükümlüdür. Üretici firmadan bunu isteyerek değerleri gözlemleyebilirsiniz.
5. İletken Direnci
Üretici eğer iletkenin saflık oranına dikkat etmezse veya kalitesiz iletken kullanırsa, kablonuz aşırı ısınacak ve yalıtım katmanlarının ömrü kısalacaktır. Bunun yanında akım taşıma kapasitesi düşecek, enerji kayıpları ve verimsizliği ortaya çıkacaktır. Yani daha fazla elektrik faturası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
6. İzole ve Dış Kılıf Kalınlıkları
Kabloların izole ve dış kılıf kalınlıklarının standartlar içinde tanımlanan ortalama ve minimum değerlere uygun olması gerekir. İzole malzemesinde oluşacak kalınlık sapmaları kısa devre riskini arttırır ve yangınlara sebebiyet verebilir. Bunun yanında izole çabuk aşınıp patlamalara ve ciddi yaralanmlara neden olabilir. Nexans kablo kalitesine azami önem gösterir ve piyasanın bu konuda bilinçlenmesi için çalışmalara destek verir.