Dünyanın artan nüfusu, sınırlı hayati kaynakların kullanımına dair özenli olmaya zorluyor. Bu duruma enerji, su, tarım arazileri ve daha birçok konuyu dahil edebiliriz. Bu yazıda ise Reengen’in Enerji IoT Platformu’nun bir yandan tesislerdeki enerji tüketimi alışkanlıklarını optimize ederken bir yandan üretim sistemlerini izleyip arz-talep dengesinde etkin rol almayı hedefliyor. Tesislerde kullanımı yaygınlaşan bir enerji üretimi modeli olan güneş santrallerinin izlenmesi, üretim ve tüketiminin planlanması, acil durumlarda kullanıcılara alarm gönderilmesi gibi operasyona katkı sunacak modül ve uygulamalar sunuyor.
Enerji IoT Platformu ana ekranında portföye tek bakışta toplam enerji üretimini, mali kazancı ve azaltılan karbon emisyon oranını istenilen zaman aralığında görebilme imkanı sağlar.
Portföyün yanı sıra tüm santrallerin özetini ayrı ayrı ana ekrandan görebilme, tek bir tıkla santralin özeline inerek tüm detayları inceleyebilme imkanı sunar (Şekil 2).
Ayrıntılarda ilk olarak yer alan performans özetinde toplam enerji üretimi, kazanç, azaltılan karbon emisyon oranı, sistem performansı gibi birçok parametre tek ekran üzerinden gösterilir .
Özet bilgilerin akabinde Analiz modülünün sunduğu ayrıntılı veri görselleştirme imkanlarıyla santralin işleyişi değerlendirilebilmektedir.
Şekil 4’de yer alan Solar Üretim Performans Analizi grafiği üzerinde, marka ve model bağımsız, farklı cihazlardan alınan veri tipleri (inverterden üretim verisi, meteoroloji istasyonundan sıcaklık, nem, ışınım vs., analizörden tüketim verisi) tek grafik üzerinde gösterilerek üretimin gün içi saatlerle ve meteorolojik koşullarla ilişkisi incelenebilmektedir.
Platform, üretim ve tüketim kalemlerini aynı anda izleme imkanı sunduğundan her iki parametreyi kıyaslama fırsatı da bulunabilmektedir.
Kıyaslama Analizi modülleriyle santralde bulunan inverterler, sub-plant’lar, santraller kendi aralarında enerji, güç ve tasarruf değerleri üzerinden karşılaştırılabilir.
Bir solar santralde üretim ve tüketimin yanında bu iki veriye etkiyecek parametreler de vardır. Bu parametrelerin trendini takip etmek, santralin performansını buna uygun değerlendirmek de bir ihtiyaçtır.
Takip edilen onlarca değişkenden sonra elbet mali kazanç merak edilebilir. Mali kazanç ve Geri Kazanım süreleri Finansal Yatırım Modülü üzerinden takip edilebilir.
Böylesi önemli ve kapsamlı bir operasyonu sürdürmek elbet ciddi zaman ve efor ister. Bu süreçte yaşanacak problemlerden haberdar olmak, gerekli müdahaleleri yapmak, geçmişe yönelik arıza kayıtlarını tutmak da arızaların tekrar etmemesi, olası arızaların öngörülmesi için elzemdir. Bu aşamada Enerji IoT Platformu’nun Alarm Yönetimi modülü devreye girmektedir.
Platformun sunmuş olduğu raporlama imkanı yanında, grafiklerin tümünde, ilgili parametrelerin değerleri, yetkililerin kendi raporlama süreçlerinde kullanabilmeleri üzere excel ve görsel formatta indirilebilmektedir.