Endüstriyel otomasyon ve proses kontrol uygulamalarının temelinde, kontrol mekanizmalarına gerekli veriyi, doğru ve güvenilir bir biçimde iletebilecek ölçüm sistemleri yer alır. Nem, sıcaklık ve basınç parametreleri birçok endüstriyel uygulamada ölçülmesi ve kontrol altına alınması zorunlu parametrelerdir. Ayrıca günümüzde basınçlı hava ile çalışan sistemlerin hızla artmasıyla, kullanılan basınçlı havanın kalitesi ve basınçlı hava tüketiminin takibi hem son ürün kalitesinde hem de üretim maliyetlerinin hesaplanmasında belirleyici olmaktadır.
Testo'nun hassas nem, sıcaklık, fark basıncı ve çiğleşme sıcaklığı transmiterleri ile basınçlı hava debimetreleri sayesinde bu parametreler hassas bir şekilde ölçülüp değerlendirilebilir. Endüstriyel tesislerde üretim işleyişi, tamamen sayısal veriler üzerine kurulmuştur. Üretilecek ürünün birim zamandaki üretim adedinden, bu ürünlerin teknik spesifikasyonlarının standardizasyonuna kadar her şey sayısal veriler üzerinden analiz edilir. Dolayısıyla üretim hacmi, tüketilen enerji kaynakları, insan faktörü, kar/zarar gibi tablolar da bu veriler doğrultusunda şekil alırlar. Bu sayısal verilerin en önemli olduğu alanlar ise, üretilen ürünün kalitesi ve işletmenin genel giderlerinin hesaplandığı alanlardır. Ürün kalitesi için standardizasyon şarttır ve bu doğrudan üretim maliyetini etkileyen unsurlardan birisidir.
Üretim esnasında kullanılacak ve üretimin veri tabanının oluşmasını sağlayacak sayısal verilerin sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerekir. Bir örnek vermek gerekirse, otomotiv yan sanayi uygulamalarında plastik ya da metal aksamların fırınlama işlemi sırasında fırın sıcaklık değerlerinin fırın uzunluğu boyunca çok noktadan ölçülerek homojenleştirmenin sağlanması ya da fırın teknik özellikleri doğrultusunda çalışma standardının oluşturulması, bu verilerin sürekli analizi ile mümkündür. Fırının değişik noktalarından alınacak sıcaklık değerleri, merkezi bir PC üzerinde izlenmeli ve depolanmalıdır. Bu veriler ışığında bundan sonraki tüm parçalara aynı ısıl işlemin uygulanabilmesi için standardizasyona gidilmesi gerekir. Bu sayede pişen ürünü daima aynı koşullarda işleme tabi tutarak standart bir "son ürün" elde edilmesi gerekir. Eğer uzun süre saklanacak bazı "son ürünler "in ya da "hammaddelerin'' belli şartlarda saklanması gerekiyorsa, bu şartların sürekli olarak sağlanıp sağlanmadığı kesintisiz ölçüm ve izleme sistemleri ile kontrol edilmelidir.
Bir başka örnek olarak geri dönüşüm tesisleri gösterilebilir. Yüksek sıcaklıkta yanma proseslerinin kontrol edildiği geri dönüşüm tesislerinde hassas sıcaklık takibi, prosesin sağlıklı ve istenilen verimde sürdürülebilmesini sağlar. Testo Almanya merkez laboratuarlarında üretilen hassas nem (±%1 RH) - sıcaklık (±0,05°C) transmiterleri sayesinde bu parametreler hassas bir şekilde ölçülüp değerlendirilebilir. Proses kontrol ve kurutma teknolojileri uygulamalarında fark basıncı, sıcaklık ve nem ölçümleri için sağlam metal gövde ile donatılan testo 6381, gerekli üç parametrenin de bünyesinde toplandığı ideal bir sabit ölçüm cihazıdır. Uygulamaya göre seçilen nem probu cihaza eklenebilir. Testo 6381 Testo 6781 Basınçlı hatlardaki çok düşük nem değerlerinin ölçümü çiğleşme noktası belirlemesi ile gerçekleştirilir. Uygulamaya bağlı olarak izin verilen maksimum değerler ISO 8573'ün 7 kalite sınıfında tanımlanmıştır. Sınıf 1 en yüksek gereksinimleri içerir.
Testo 6681 Endüstriyel transmiteri 6615 çiğleşme noktası probunun dayanıklı ve uzun ömürlü sensörü yoğuşma oluşmasına karşı son derece dayanıklıdır ve ‑60 °Ctd çiğleşme noktasına kadar inebilir. +0.02 %RH/K bağıl nem, ±0.15 oC sıcaklık doğruluğu sunabilen stabil testo sensörü ile çiğleşme noktası ölçümünde ±1 K çiğleşme noktası ölçüm doğruluğuna erişilebilir. Bu son derece düşük ölçülebilir çiğleşme noktası değerleri ile testo 6681+6615 kombinasyonu kullanılabilir. Bu kombinasyon ile ilaç üretiminde (sınıf 1: ‑60 °Ctd) ve granül kurutma proseslerinde (sınıf 2: ‑40 °Ctd) olduğu gibi 2 yüksek ISO kalite sınıfının gereksinimlerini de karşılar.
Testo 6781 Basınçlı hatlarda debi ve toplam tüketim ölçümü ile hatlarda oluşabilecek en ince çatlaklardan kaynaklı kaçaklar tespit edilebilir. Aynı zamanda basınçlı hat sisteminin her bir elemanının tüketim değerleri ölçülerek, performans ve maliyet analizi kolaylıkla yapılabilir. Termal kütlesel debi diye bilinen metoda göre ölçüm yapan Testo debimetreleri, klasik orifis plakası ya da pitot tüp uygulamalarına nazaran çok daha hassas bir ölçüm yapmaktadır. Çünkü ölçümünü diğerleri gibi hacimsel değil kütlesel olarak yapmaktadır. Kütle, ortamın basıncından ve sıcaklığından etkilenebilecek bir kavram olmadığı için ölçüm prensibinin hassasiyeti bir kez daha anlaşılmış olur. Diğer metotlar sıcaklık/basınç gibi çevresel faktörlerden etkilenirlerken termal kütle akışı, bu değişkenlerden etkilenmemektedir. Ancak ölçüm sonucu tüm dünyada hacimsel olarak baz alındığı için cihaz kendi içinde ISO2533 standartları doğrultusunda normalizasyon işlemi yapmakta ve çıkışı klasik hacimsel birim olan Nm3/sa olarak vermektedir. Transmiterler, teslim edildiği anda kullanım için hazır durumdadır.
Profesyonel uygulamalar için, harici arayüz bağlantısı ve kolay kullanan yazılım P2A yazılım ile birim ve ölçek parametrizasyonu, sensör ayarı (1-nokta, 2-nokta) ve analog çıkış ayarları, belirlenmiş parametre ayarları ve diğer ayarların tarihçesinin P2A yazılım üzerinden bilgisayara kaydı gibi fonksiyonlar mevcuttur. Tüm transmiterler Saveris ölçüm ve veri izleme sistemine entegre edilebilir. Saveris ölçüm ve veri izleme sistemi üretim proseslerinde ve ortamda sıcaklık ve nem değerlerini ölçer, raporlar ve limit değerler için alarm verir. Analog sinyal entegrasyonu ile ihtiyaç duyulan tüm ölçüm parametreleri Saveris sistemi ile kontrol altına alınır. Sıcaklık ve nem değerlerinin çok hassas ölçümü gerçekleştirilir. Kablolu ve kablosuz prob seçenekleri ile kolay bağlantı ve veri transferi kolaylaştırılmıştır.
Saveris ana ünite ve problar arasında iki yönlü veri iletişimi ve prob hafızası sayesinde ölçüm verilerinin güvenliği sağlanır. Her uygulama için uygun, farklı radyo prob ve ethernet prob alternatifleri mevcuttur. Limit değerler aşıldığında PC'ye bağlı olmaksızın LED, röle çıkışı veya SMS ile alarm verme alternatifleri ile güvenlik arttırılmıştır. Saveris yazılımı ile kurulum esnasında hızlı ve kolay konfigürasyon ve otomatik ölçüm başlatma sağlanmıştır. Ayrıca, alarm durumunda isteğe bağlı olarak e-posta veya yazılım ekranında ışıklı uyarı ve tüm alarm durumlarının tablo formatında tarihçesini sunabilmektedir. Saveris, ölçüm verilerini kaydederek grafik veya tablo şeklinde görüntüleme özelliğinin yanında belirlenen aralıklarda otomatik olarak PDF raporları oluşturma özelliğine de sahiptir. Ana ünitede geniş veri hafızası her ölçüm kanalı için, 40.000 veri olarak dizayn edilmiştir.