Dünya çapında rekabetin artmasıyla, şirketlerin kar oranları gittikçe düşmektedir. Bu durum; seri imalat yapan firmaların rekabet güçlerini koruyabilmek için; üretim hızlarını arttırmanın yanı sıra nakliye, depolama vs gibi maliyetlerini de kısmalarını gerekli kılmaktadır. Firmalar nakliye ve depolama giderlerini olabildiğince azaltabilmek için, ürünlerini belli adetlerde/miktarlarda palet üstünde gruplamaktadırlar. Bu sayede en az alanda en çok ürün stoklayabilmenin yanı sıra, nakliyenin de hem güvenli hem de verimli olmasını sağlayabilmektedirler. Firmaların ürünlerini hızlı (dolayısıyla ekonomik) ve güvenli olarak nakledebilmeleri için ürünlerini paletler üzerine belli bir düzene göre yerleştirmeleri gerekmektedir. Bu da; ürünün üretim prosesinin yanı sıra bir de paletleme prosesini gerekli kılmaktadır. Önceleri insan gücü ile yapılan paletleme işlemleri; robot teknolojilerinin gittikçe gelişmesi sayesinde, insan eli değmeden otomatik olarak robotlarla kolayca yapılabilmektedir. Paletleme işleminin otomatik olarak yapılması; ilk yatırım maliyeti göreceli olarak yüksek olmakla birlikte, zaman ve iş gücü tasarrufu aracılığı ile ürün maliyetlerinin düşmesini sağlamaktadır. Paletleme işleminin insanlar tarafından yapılması hem iş kazalarına sebep olabilmekte hem de insan sağlığına olumsuz etki edebilmektedir. Bu da otomatik paletleme sistemlerinin bir diğer avantajıdır. Dünyada, otomatik paletleme işlemleri değişik yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları: Prosese özel otomatik paletleme sistemleri, 6 eksen robot kollu paletleme sistemleri, kartezyen robotlu paletleme sistemleri v.b.dir. Kartezyen robot, en yaygın endüstriyel robot türüdür.
Kartezyen robotlu paletleme sistemleri; yapıları açısından oldukça sadedir, yüksek yük sınıfındaki malzemelerin paletlenmesinde kullanılabilirler. Programlama esnekleri sayesinde kolayca başka bir proses için programlanabilirler, ancak; daha geniş alana ihtiyaç duymalarından dolayı taşınması ve başka bir yere kurulması mevcut duruma göre daha zordur. Tasarım süreçlerinin kısa olması, sade yapıları ve standartlaştırılarak seri üretilebilmeleri gibi avantajlarından dolayı kartezyen paletleme robotları firmamız tarafından hedef ürün olarak seçilmiştir. Bu bağlamda, Ar-Ge çalışması yapılarak bir prototip üretilmiş, daha sonra da standart ürünler arasında yerini almıştır.
Dedem Otomasyon standart olarak, 3 adet lineer(X,Y,Z), 1 adet döner (R) olmak üzere 4 eksenden oluşan kartezyen paletleme robotu imalatı yapmaktadır. Ayrıca müşteri isteği veya yapılacak proje gereği (R) ekseni ucuna 5. bir eksen uygulaması da yapılabilmektedir. Söz konusu robot belli bir konveyör bant üzerinden gelen en fazla 50 kg ağırlığındaki kutuları (R) eksenine bağlı bir tutucuyu kullanarak alır ve bir paletin üzerine arzu edilen şekilde sıralar/istifler. Taşınacak ürünün cinsine ve taşıma metoduna uygun olarak tarafımızca tasarlanmış vakumlu ve ya pnömatik sıkıştırmalı tutucular kullanılmaktadır. Tutucu üzerinde ürün sıkışmasını algılayan güvenlik sensör ve siviçleri bulunmaktadır. Kartezyen robot sağlam çelik konstrüksiyon şase, hafif fakat mukavemetli, alaşımlı sert alüminyum eksenlerden oluşmaktadır. Tüm eksenlerimiz servo kontrollü olup boşluksuz planet redüktör bağlantıları ile kontrol edilmektedir. Kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde operatörlere kolaylık sağlanması amaçlanmıştır. İster taşınacak ürünü ve palet istif metodunu dokunmatik ekrandan robota öğreterek, isterseniz de daha önceden hazırlanmış olan ürün reçetelerini çağırarak paletleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kartezyen robot; otomatik palet besleme ünitesi, ürün ve palet taşıma konveyörleri, ürün ve palet hizalama ve durdurma ekipmanları ve tel çit gibi güvenlik ekipmanlarını da kapsamaktadır.
Otomatik palet besleme ünitesi, üzerine bir seferde 10 adet beslenecek ve 10 adet yedek olmak üzere 20 adet palet alabilmektedir. Pnömatik bir palet besleme ünitesi sayesinde, paletler tek tek robota beslenebilmektedir.
Kontrol kısmı tamamıyla Sigmatek ile mimarilendirilmiştir. Taşınabilir ekrana sahip olması operatöre büyük kolaylık sağlamaktadır. Kendi sınıfında en hızlılar arasında yer alan ethernet tabanlı Varan bus haberleşme sistemi kullanılmaktadır. Operatör tarafından programlanması çok basittir. Programlamada reçete mantığı kullanıldığı için tekrar tekrar operatörün programlamasına gerek yoktur. Palet dizilimi, dokunmatik ekranda sürükle bırak mantığı ile yapılarak operatöre büyük kolaylık sağlamak amaçlanmıştır. CPU tarafında safety özellikli modüller ile güvenlik artırılmıştır. 4 ile 7 saniye arasında çevrim süreleriyle yüksek hızlara çıkabilmektedir. Tüm eksenler mm'den daha düşük hassasiyetlere sahiptir.