İster gömülü geliştirmeye ilk tanıtım olarak, ister bağlı bir uygulamanın ana denetleyicisine veya görevleri daha büyük bir sistemden boşaltmak için bir ek bileşeni olarak kullanılsın, 8-bit mikro denetleyicinin (MCU) rolü genişlemeye devam ediyor. Doğal olarak anlamak ve uygulamak basit olmakla birlikte, Çekirdek Bağımsız Çevre Birimleri (CIPs), Akıllı Analog ve MPLAB® Kod Yapılandırıcısı gibi ek donanım ve yazılım araçları, hızlı bir şekilde pazara girmek için gereken kod, güç tüketimi ve tasarım çabasını azaltırken daha fazla işlem gücü sağlar. Microchip Technology Inc. (NASDAQ: MCHP), müşteri yeniliğini göz önünde bulundurularak tasarlanan iki yeni mikro denetleyici aileyi tanıttı.
Yeni PIC16F18446 mikro denetleyici ailesi sensör düğümlerinde kullanmak için ideal bileşenlerdir. Esneklik göz önüne alınarak tasarlanan PIC16F18446 ve hesaplamalı entegre Analog-Dijital Dönüştürücü (ADC2), 1.8V'dan 5V'a kadar çalışır ve hem analog çıkış sensörlerinin hem de dijital sensörlerin çoğuyla uyumluluk sağlar. 12 bitlik ADC2, daha doğru analog sensör okumaları ve sonuç olarak yüksek kaliteli son kullanıcı verileri sunarak filtrelemeyi özerk olarak yapar. ADC2 çekirdeği yalnızca önceden belirlenmiş bir zamanlamanın yerine ihtiyaç duyulduğunda çekirdeği uyandırabildiğinden, sistemin güç tüketimi düşürülür ve bu MCU'yu pille çalışan uygulamalar için ideal hale getirir. Bu güç tasarrufu özelliği aynı zamanda sensör düğümlerinin küçük pillerede çalışmasını, son kullanıcının bakım maliyetlerini ve genel tasarım düşürmesini etkinleştirir,
ATmega4809'un tanıtımı, çok uyumlu komut ve kontrol uygulamaları yaratmak üzere tasarlanmış yeni bir megaAVR® mikro denetleyici serisini getiriyor. Entegre yüksek hızlı Analog-Dijital Dönüştürücünün (ADC) işlem gücü, analog sinyallere daha hızlı dönüşümü sağlar ve sonuç olarak belirleyici sistem tepkileri verir. Çekirdek Bağımsız Çevre Birimleri (CIPs) içeren ilk megaAVR cihazı olan ATmega4809, görevleri yazılım aracılığı yerine donanımda gerçekleştirebilir.
Bu, kod miktarını düşürür ve pazarlama süresinin uzatılması için yazılım çabalarını olağanüstü düzeyde azaltabilir. Örneğin Configurable Custom Logic (CCL) çevrebirimi ADC’yi çekirdek kesintiye uğramadan donanım yoluyla harici tetikleyicilerin özelleştirilmiş bir kombinasyonuna bağlayabilir ki bu da güç tüketimini azaltırken tepki süresini geliştirir. ATmega4809, daha karmaşık mikroişlemci (MPU) tabanlı tasarımlardan işlevleri boşaltmak için bir sisteme de eklenebilir. MCU’da MPU yerine CIP’leri kullanarak komut ve kontrol görevlerini yürütmek gecikmiş tepkilerin azaltılmasını ve sonuç olarak daha iyi son kullanıcı deneyimini gerçekleştirir.
ATmega4809, bir sonraki nesil Arduino devre kartının yerleşik mikro denetleyicisi olarak seçildi. Atmega4809’un bu devre kartına eklenmesi, geliştiricilerin daha az zaman harcamasına ve daha çok zaman yaratmasına olanak tanır. Donanım tabanlı CIP'ler, daha verimli olan tasarımların oluşturulmasını sağlarken, projeden üretim hazırlığına geçiş her zamankinden daha kolay hale getirir.
Microchip'in 8 bitlik MCU iş birimi başkan vekili Steve Drehobl "ATmega4809'un yeni nesil Arduino kurulunda benimsenmesi, ortaklığımızı güçlendirmekte ve CIP'lerin ve Akıllı Analog'ın Arduino platformuna faydalarını getirmektedir" dedi.
Geliştirme araçları
Yeni PIC16F18446 mikro denetleyicileri, düşük maliyetli programlama ve hata ayıklama için Microchip'in en yeni devre içi aracı olan MPLAB PICkit ™ 4 (PG164140) ile uyumludur. Zengin özelliklere sahip bir hızlı prototipleme kartı olan Curiosity geliştirme kartı (DM164137), bu MCU'larla geliştirme başlatmak için de kullanılabilir. Her iki geliştirme aracı MPLAB X Integrated Development Environment (IDE) ve bulut tabanlı MPLAB Xpress IDE. tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, ücretsiz bir yazılım eklentisi olan MPLAB Code Configurator (MCC), herhangi bir uygulama için çevre birimleri ve işlevleri yapılandırmak için bir grafik arayüz sağlar. Geliştirmeye hemen başlamak isteyen tasarımcılar, hızlı başlatma kod örneklerini indirebilir ve sınırlı bir süre için mevcut olan ücretsiz bir MPLAB Xpress PIC16F18446 geliştirme kartı sipariş edebilirler.
ATmega4809 ile hızlı prototipleme ATmega4809 Xplained Pro (ATmega4809-XPRO) değerlendirme kiti tarafından desteklenmektedir. USB ile çalışan kit, hızlı kurulum için dokunmatik düğmeler, LED'ler ve uzatma başlıklarının yanı sıra gelişmeyi hızlandıran çevre birimleri ve yazılımları yapılandırmak için ücretsiz bir çevrimiçi araç olan Atmel Studio 7 Integrated Development Environment (IDE) ve Atmel START ile sorunsuz bir şekilde entegre olan bir yerleşik programlayıcı / hata ayıklayıcısını sunar.
Curiosity geliştirme kartı ve Atmega4809 Xplained Pro değerlendirme kiti Mikroelektronika'nın geniş tıklama kartları kütüphanesinden sensörler, aktuatörler veya iletişim arabirimlerinin kolay eklenmesine olanak tanıyan bir mikroBUS ™ uyumlu sokete sahiptir.
…./…