Sanayi 4.0, üretim ve endüstri süreçlerinde devrim niteliğinde değişiklikler getirirken, bu dönüşümün temelinde endüstriyel haberleşme sistemleri yer alıyor. Bu sistemler, dijital dönüşümün omurgasını oluşturarak geleceğin akıllı fabrikalarının temelini bugünden inşa ediyor. Endüstriyel haberleşme alanında faaliyet gösteren Japonya merkezli CC-Link Partner Association (CLPA) ise Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi CC-Link IE TSN ile dünya genelinde gıda, ilaç, beyaz eşya gibi pek çok farklı sektördeki dönüşüme rehberlik ediyor. Geliştirdikleri bu teknolojinin dijital dönüşümle birlikte değişen taleplere yönelik esnek üretim hatlarına imkân tanıdığını vurgulayan CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, güçlü ortaklık sistemiyle de endüstriyel haberleşmenin gelişmesine öncülük etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Sanayiden üretime kadar hayatın her katmanında karşımıza çıkan dijital dönüşümde endüstriyel ağlar belirleyici bir güce sahip. Japonya merkezli CLPA (CC-Link Partner Association), tam da bu noktada Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi CC-Link IE TSN ile gıda, ilaç, beyaz eşya, otomotiv ve bina otomasyonu gibi pek çok farklı sektörde makine ve proses kontrolü için uygun çözümler sunuyor. Sanayi 4.0 için kritik önem taşıyan hız kriterini yüksek düzeyde karşılayan CC-Link IE TSN’nin sanayide yaşanan değişikliklere kolay uyum sağladığını söyleyen CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, “Sanayi 4.0’ın bir getirisi olarak endüstrilerin hızlı değişen dinamiklerine uyum sağlayabilen CC-Link IE TSN, esnek üretim hatları oluşmasına ve üretkenliğin artmasına imkân tanıyor. Bu teknoloji tüm veri bağlantılarıyla cihazlar arasındaki haberleşmeyi sağlayarak fabrikaları verimliliğin temel bileşeni olan hıza ulaştırıyor. Bu noktada rakiplerinden farklılaşan CC-Link IE TSN, saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden tam 10 kata kadar daha hızlı sonuç sunuyor ve saniyede 1 gigabit ile haberleşebiliyor” dedi.
Güçlü küresel ağı sayesinde üreticilerin geleceğine katkı sağlıyor
Üretim hattının durmasından kaynaklanan maliyetlerin CC-Link IE TSN ile azaltılabileceğine dikkat çeken Önder Şenol, “Bu teknolojinin yüksek hıza ve büyük hacimli iletişim kabiliyetine sahip olması sayesinde üretimde kayda değer artış sağlanabiliyor. Üreticiler rekabette bir adım öne geçmek, müşterilerini bugün ve gelecekte sürdürülebilir kılmak ve ölçeklenebilir bir platform sağlamak için CC-Link IE TSN’den yaralanabilir. Bu noktada CLPA olarak başta Asya kıtası olmak üzere dünya çapında 11 farklı bölgede yer alan faaliyet merkezlerimizle otomasyon sistemlerindeki değişime katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Geleceğin oyun kurucuları arasında olmak isteyen firmaların her adımında yanında yer alıyor, gerek teknolojilerimiz gerekse iş birlikçi modelimizle üreticileri Sanayi 4.0’ın normlarına hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Akıllı üretime adım atmanın yolu CC-Link IE TSN’den geçiyor
Sanayi 4.0’a uyumlu dünya standartlarında akıllı üretime adım atmayı hedefleyen şirketler, CC-Link IE TSN hakkında detaylı bilgi almak için eu.cc-link.org/tr/clpa/members web sitesi üzerinden CLPA Türkiye temsilciliği ile iletişime geçebiliyor.