Taşıma sistemleri, imalat ve metal işlemeden otomotiv ve demiryoluna kadar çeşitli endüstrilerde önemli bir araçtır. Personel, ağır veya garip yükleri sık sık kaldırmalı ve manevra yapmalı, ardından bunları azami doğruluk ve özenle yerleştirmelidir. ZASCHE elleçleme, 1990'lardan beri bu zorluğa odaklanmış ve müşterilerinin, AB'nin Makine Direktifi 2006/42/EC gibi, personeli için ergonomik gereksinimleri karşılamalarına yardımcı olmuştur. Uzun yıllardır endüstri, yükleri hassas bir şekilde taşımak ve konumlandırmak için pnömatik halat dengeleyicilere güvendi. Ancak gerekli olan basınçlı hava her zaman mevcut değildir ve bazı durumlarda yasaklanmıştır.
Bu pazar ihtiyacını karşılamak için ZASCHE elleçleme tamamen elektrikli bir halat dengeleyici geliştirdi. Pnömatik çözümlerin performansıyla uyumlu müşteri beklentileriyle, bu elektrikli uygulamanın yerine getirilmesi gereken yüksek beklentileri vardı. Performansı yalnızca mevcut ürünlerle karşılaştırılabilir olması değil, daha sessiz olması, daha az enerji tüketmesi ve daha da basit bir bakım rejimine sahip olması gerekir.
Bu tür cihazlar 100 kg'a kadar yükleri kaldırabilir ve 2000 mm'lik bir strok sunar. Ek olarak, yorulmadan çalışma için tek elle kontrol beklenirken hareketin hem yumuşak hem de duyarlı olması gerekir. Bu tür ekipmanın belki de en zorlu yönü, cihaz ağır yüklüden yüksüz duruma geçerken hareketi sınırlamaktır. Endüstri 4.0 teknolojilerini entegre eden birçok tesis ile CANopen ağları ile kolay entegrasyon ek bir gereklilikti. Güvenli Tork Kapatma (STO) ve fren bırakıldığında düşme olmaması gibi özellikler, operatörün güvenliğini sağlamak için tasarımın diğer kritik yönleriydi.
ZASCHE yönetimi, motor kontrol çözümlerindeki uzmanlıklarından yararlanmak için Delta Endüstriyel Otomasyon'a döndü. Tek fazlı, 230 V beslemeden güç alacak halat dengeleyiciye güç sağlamak için alan odaklı kontrol (FOC) gerektiren üç fazlı bir asenkron motor seçilmiştir. Vites kutusuna entegre edilmiş ve devir başına 1024 darbe (ppr) sağlayan bir kodlayıcı, dengeleyicinin hassas kontrol uygulamasının temel bir unsurunu oluşturdu. Operatörlerin düşük yüklerde olduğu gibi yüksek yüklerde de aynı tepkiyi beklemesi nedeniyle, motor tahrikinden titreşimsiz harekete duyulan ihtiyaç, en yüksek ve en düşük hızlarda zorlayıcı oldu.
Gereksinimlerin dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesinden sonra Delta, MH300 Serisi yüksek performanslı, ağır hizmet tipi mikro sürücüleri önerdi. Vektör kontrol uygulaması, seçilen motorla en iyi şekilde eşleşti. Ayrıca, önceki nesil sürücüye göre %40 oranında küçültülmüş olması sayesinde, halat dengeleyici için mükemmel bir uyum sağladı ve toplam ağırlığının düşük olmasına katkıda bulundu. Entegre PLC, motor kontrolünü tam olarak uygulamanın ihtiyaçlarına göre optimize etmek için gereken esnekliği sağladı. Sürücüye yerleşik USB bağlantı noktası, PLC'nin özelleştirilmiş ürün yazılımının kolaylıkla güncellenmesini sağlayarak, tasarımın kapalı döngü denetleyicisinde yazılım iyileştirmelerinin hızlı bir şekilde yinelenmesini ve test edilmesini sağladı. Bu 230 V, tek fazlı mikro sürücü, CANopen için talep edilen yerleşik desteği ve bir Sınıf A (C2) EMC filtresini de sağladı.
Halat dengeleyiciler çılgınca değişen yüklere maruz kalır, bu nedenle tahrik çözümleri ağır hizmet tipi olmalıdır. MH300 Serisi, 60 saniye boyunca %150 ve 3 saniye boyunca %200 aşırı yük kapasitesi sağlar. Kompakt tasarım gereksinimlerini desteklemek için EN 61508 SIL2 ile uyumlu entegre STO, acil durdurma uygulamaları için tipik olarak ihtiyaç duyulan çoklu kontaktörlerin yerini aldı. Bir Güvenlik Rölesi ile birleştiğinde, halat dengeleyicinin freninin güvenli bir şekilde serbest bırakılması garanti edilebilir. Elektrik kesintisi durumunda güvenli tutma da uygulandı.
Bu tür uygulamaların merkezinde hassas kontrol yer alır ve mikro sürücünün motorun rotor konumunu doğru bir şekilde izlemesini gerektirir. Kullanılan modüler yaklaşım sayesinde, MH300 Serisi, mevcut Seçenekler Yuvasına kolayca takılan mevcut PG Kartlarından biri kullanılarak seçilen kodlayıcı ile arabirim oluşturulabilir. MH300'e üst ve alt kontrol limitlerini programlama yeteneği ile birleştiğinde, bu aynı zamanda genel tasarım karmaşıklığının azaltılmasına da yardımcı oldu.
ZASCHE elleçlemesinden Z-BE elektrikli halat dengeleyici gibi yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi, özellikle de mevcut çözümlerle beklentiler zaten çok yüksek olduğunda, zorlayıcıdır. Ancak, Delta Endüstriyel Otomasyon ile yakın işbirliği sayesinde, operatörler ve tesis yöneticileri artık pnömatik halat kaldırıcılara karşı kullanımı kolay, güvenli, doğru, az bakım gerektiren ve hepsinden önemlisi elektrik açısından verimli bir alternatife erişebiliyor. Zasche Elektrik Mühendisi Günther Rieck, "Basit konfigürasyonu, entegre CANopen ve modüler yaklaşımıyla MH300'ün seçilmesi, ürünümüzü müşterilerimizin beklediği güvenli kontrol ve hassasiyetle sunmamızı sağladı" dedi. Zasche CTO'su Dr. Jörg Eidam, "Delta'nın geliştirmenin her aşamasında sağladığı teknik anlayışlara ve desteğe de değer veriyoruz." Delta Satış Müdürü Holger Friedrich de şunları vurguladı: “Kompakt ve dayanıklı MH300 Serisi, tam olarak bu tür uygulamalar düşünülerek tasarlandı. ZASCHE işleme uygulamalarını başarılı bir şekilde pazara sunma konusunda desteklemek bir zevkti.”