Bass Ölçüm enstrümanlarını ve üstün özelliklerini tanıyabilir miyiz?
Bass Instruments ve Mesens olmak üzere iki tescilli markamızla faaliyetlerimiz sürdürüyoruz. Bass Instruments markasıyla; akış, seviye, sıcaklık ölçme ve analitik kontrol cihazlarıyla ilgili tasarım ve satış yapmaktayız. Mesens markası ile yalnızca basınç sensörleri ile basınç ve seviye ölçen ürünlerin imalatını ve satışı ile ilgili hizmet veriyoruz. Amacımız bu iki marka ile Türkiye'deki ve yakın ülkelerde akışan ölçme elemanları konusundaki taleplere cevap verebilmek.
2006 yılının sonunda kurulan şirketimiz, ölçme elemanları ile ilgili pazarda bir farkındalık yaratmaktı. O zamana kadar Türkiye'ye yerleşmiş birkaç ithal ürün vardı yalnızca. Pazara tamamen hakimlerdi. Fakat Türkiye'de çalışabilecek kaliteli ürünü, makul fiyata talep eden tüketicilerin yer aldığı çok büyük bir pazar var. Türkiye'de sadece üst segmente hitap eden birkaç marka ve bunun dışında kalitesi çok iyi olmayan ürünlerle çözüm sunan düşük fiyatlı çözüm markaları vardı. Bu iki uç arasında çok büyük bir boşluk vardı. Hem çözüm odaklı hareket edecek firmalar aranıyordu hem de uygun fiyatlı çözümler aranıyordu. Biz de bu eksikliği tamamlayacak optimum çözümleri üretmek amacıyla 2006 yılında kurulduk ve çalışmalarımızı bu pazar için sürdürmeye devam ediyoruz.
2006 yılından günümüze çalışmalarınız nasıl şekillendi ve gelişti?
En çok hangi ürün grupları konusunda talepler alıyorsunuz?Çözüm odaklı bir firmayız. Tamamen proseslerdeki sorunlara yönelik çözüm üreten ve bu çözümlere uygun olarak enstrüman sunan bir markayız. Bu bağlamda prosese has bilgilerimiz oldukça yüksek durumdadır. Yaptığımız işler ile elde edilen başarılar başka firmalar tarafından da duyulup gözlemlenince bu firmalardan da talepler geldi. Örneğin; Bir pompa test istasyonunun kurulması ile ilgili bir proje yürüttük ve projeyi firmaya başarılı bir şekilde teslim ettik. Daha sonra aynı şehirde 8 farklı firmaya aynı sistemi kurduk. Bunlar tamamen firmaların birbirleriyle olan iletişimi sayesinde gerçekleşen çalışmalardı. İlk 5 yıl herhangi bir pazarlama çalışması yapmadan sadece gelen taleplere yanıt verebildik. Sonra Türkiye'de ölçme elemanları ile ilgili bazı boşluklar gördük. 2008 yılında Türkiye'de ilk kompakt orifis debimetreyi imal ettik. Daha sonraki süreçte ortalama pitot tüpü, türbin debimetre ve akış bilgisayarları imal ettik.
Akış bilgisayarlarınızı ve özeliklerini tanıyabilir miyiz?
Akış bilgisayarlarımız hacimsel akış, kütlesel akış ölçebilen olmak üzere iki farklı tipte. Bunun dışında ısı pay ölçümü yani enerji hesaplayan ve açık kanallarda debi ölçebilen ikinci grup akış bilgisayarlarımız var. Bunların diğer ürünlerden farkı organik led olması ve bu sayede gün ışığında dahi görülebilmesi. Ürünlerimiz ağır şartlara dayanıklı metal kasaya sahipler. Üzerlerinde aynı anda akışı, sıcaklığı, basıncı ve yoğunlukları okuyabileceğiniz bir ekranı bulunuyor. Birimleri bu ekran üzerinde rahatlıkla okuyabiliryorsunuz. Bu ürünlerimiz tamamen özgün tasarımlara sahipler ve hiçbir markanın ürününden esinlenilmemiştir. Irak'ta, İran'da Bahreyn'de, Ukrayna'da, Rusya'da, Romanya'da ve Azerbaycan'da şu anda kullanılan ürünlerimiz bunlar.
Birçok ürün ve ürün geliştirme çalışmalarından bahsediyoruz. Satış aşamasında ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Birçok proses için derin tecrübelere sahibiz. Dolayısı ile bir firma bir ürün talep ettiğinde daha çok biz onu yönlendiriyoruz. Bir firma ultrasonik seviye transmitteri talep ettiğinde, biz akışölçer önererek kullanıcının amacını gerçekleştirebiliyoruz. Teknik proses şartlarını tamamıyla öğrenip bunu iyi analiz edip optimum çözümü sunuyoruz. Yani projede yönlendiren taraf biz oluyoruz. İşimiz bittiği zaman tek sorumlu biz oluyoruz. Biz de bunları göz önünde bulundurarak proses şartlarını alarak bunları değerlendiriyoruz, optimum çözümlerimizi sunuyoruz. Hatta gerekirse bunun için sunumlarımızı yapıyoruz. Müşteri şayet şartlarımızı uygun karşılarsa satış süreci gerçekleşiyor. Satış sürecinden sonra bizden teknik kişilerle ürün kurulma aşamasında firmadaki teknik personele eşlik ediyor. Ürün çalışır halde teslim ediliyor ve projeye göre gerekirse birkaç aylık gözlem süresi olabiliyor. Daha sonra da sistemlerimizi müşterilerimize teslim ediyoruz.
Sektör ve alana göre ürün seçim kriterleriniz gösteriyor. Sektöre göre ne tür farklılıklar gösteriyor kriterleriniz?
Farklı sektörlere farklı çözümler sunmak gerekiyor. Sektörde çevresel faktörler çok önemli etmenler. Titreşimler, ortam sıcaklıkları, gazlar seçimlerimizi etkiliyor. Gıda veya ilaç sektöründe proseste kullanılan materyaller, pürüssüzlükler bizim için ön planda. Atıksu arıtma tesislerinde oluşabilecek korozyonlar bizim için birer kriter. Müşterilerimize buna göre çözümler sunuyoruz.
Yanlış analiz işletmeye ne tür zorluklar yaratır? Sizin bu konuda karşılaştığınız sorunlar ve talepler var mı?
Bizim bazı temel sorularımız var her ölçme - enstrüman markası gibi. Bunlar akışkanın cinsi, sıcaklığı, basıncı, debisi, viskozitesi, yoğunluğu vb... müşterilerimizin büyük bir kısmı sanki çocuğuna elbise alır gibi proses şartlarının dışında şartlar bildiriyor bize. Bu da bizim seçimimizi zorlaştırıyor. Buna göre bir seçim yaptığımızda ve müşteriye gittiğimizde proseste bambaşka şartlarla karşılaşıyoruz. Örneğin bir akış ölçer vereceğimiz zaman; müşterinin debisi 50 ila 60 santimetreküp fakat bizi 1 ila 100 arasında bir debi verirse burada uyum sağlamak çok zor. Buna göre bir teklif hazırlıyorsunuz buna göre fiyat çok yüksek kalıyor. Sonra tekrar şartlar gözden geçiriliyor ve tekrar proje şekilleniyor ve buna göre fiyatlandırma yapılandırılıyor. En çok zorlandığımız noktalar bunlar.
Sektörde fark yaratan çözümleriniz nelerdir?
Kompak ofis akış sensörümüz var. Muadillerinden farkı şudur: normalde iki flanş arasına plaka ve sızdırmazlıklar konur. Sonra flanşlardan artı ve eksi yönde basınçlar alınır, borularda dengeleme kaplarına gelir, dengeleme kaplarından sonra da fark basınç transmitterine bağlanır. Bu son derece zorlu bir işçilik demek. Aynı zamanda olası kaçaklar demek. Bizim akış sensörümüz direkt boru hattına takılır ve hiçbir şekilde fittings veya dengeleme kabı gerektirmez. Sadece elektrik enerjisine ihtiyaç duyarsınız, takar ve kullanırsınız. Bunun dışında daldırma tip akış ölçme teknolojisinde çok güçlü olduğumuzu söyleyebilirim. Birçok büyük boru hattında; boruları kesip araya flanş kaynatmak sonra bir vinç yardımıyla akış senserönü yada ölçüm enstrümanını yerine yerleştirmek büyük bir para kaybı. Bunun yerine daldırma tip akış ölçüm teknolojisini sunuyoruz. Akışkanın cinsine üst ya da yan taraftan hatta bir delik açarak bu ekipmanı daldırıyorsunuz. Montajı, devreye alması ve elektrik enerjisinin çekilerek kullanımının sağlanması yaklaşık bir saat sürüyor. Bunu gazlarda, buharlarda ve sıvı akışkanlarda uygulayabiliyoruz.
Ürün geliştirme çalışmalarınız sektörden nasıl enerji alıyor?
Bu konuda çok rahatız. Çünkü Türkiye'de bu tür ürünlerin imalatı çok kısa bir zaman önceye kadar yapılmıyordu. Yani ölçüm enstrümanları konusunda nasıl bir geliştirme çalışması yaparsanız yapın başarılı olursunuz. Hedef her zaman en ucuz ürün değil, en iyi ürün optimum fiyat olmalı. Bizim eksikliklerimizden birisi de pazara sadece Türkiye olarak bakıyor olmamız. Aslında koca bir dünya pazarı var karşımızda. Bunu da göz önünde bulundurduğunuzda standartları takip ederek mevcut ürünleri inceleyerek en ideal şartlardaki en iyi ürünü geliştirebilirsiniz. Türkiye'de birçok ürün üretilmiyor. Bu konuda bizi kısa sürede iyi yerlere taşıyabilecek ürünlerin üretimini tercih ediyoruz. Şu anda termal kütle akış ölçerlerin üzerine çalışıyoruz. Gaz akışının ölçümünde kullanılıyor bu ürünler. Üretim tesisinde harcadığınız basınçlı hava miktarını ölçmenizi sağlıyor örneğin. Basınçlı hava pahalı bir akışkan. Basınçlı havanın ölçülmesi ile ilgili çok yüksek talepler almaya başladık. Termal kütle akış ölçer de ölçme aralığının çok geniş olmasından dolayı daha kolay sunulabilir bir ürün. Bu üründe de hedefimiz yalnızca Türkiye değil yakın ülkeler ve önümüzdeki dönemde de Avrupa ile bütün dünya.
Bu hedefiniz özellikle kimya, petrokimya gibi sektörlerdeki tesislere sunulacak çözümler için yeni yönetmeliklere uygunluk ve yeni normlara uygunluk gerektiriyor.
TÜV - ISO 9001 - 2008 kalite yönetim belgesine sahibiz. Bu sertifika ürün dizaynı, imalı, satışı ve satış sonrası servisi için edindiğimiz bir belge. Bunun dışında CE standartlarına uygun üretim gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında proses ATEX gibi daha özel belgeler sunabiliyoruz.
Kalibrasyon konusundaki hizmetleriniz nelerdir?
Ölçüm enstrümanlarının doğruluğunun kanıtlanmış olması en önemli konudur. Biz de bu konuda %0,2 belirsizlikle hizmet veren bir sıvı ve gaz akış kalibrasyon ve test bölümümüz var. Ayrıca basınç enstrümanları konusunda da %0,05 belirsizlikle test yapabiliyoruz. Akış enstrümanları konusunda akredite kalibrasyon hizmetlerini yurtdışından alıyoruz. Bununla ilgili kendi bünyemizde yürüttüğümüz çalışmalarımız var.