Özel kontrolör çözümlerinde, yüksek başlangıç maliyetlerine ilave olarak uzun süreli çalışmalarda revizyonların getirmiş olduğu ek maliyetler kaçınılmazdır. Bunlar bazen geliştirme maliyetleriyle sınırlı kalmayıp kontrolör değiştirmeye kadar gidebilir. Böylesi durumlarda özel çözümler, endüstri otomasyon standartları ile uyuşmaz. Bu gibi uzun süreli uygulamalarda, kontrolörler mevcut ve gelecek sistemlere entegre olamaz, gelişen teknolojiye ayak uyduramazsa genellikle ekonomik olmazlar. Pazara uzun süredir yerleşmiş ve standartlar oluşturmuş endüstri çözümleri oldukça pahalı ve sürekli gelişen ortamda uzun öğrenme süresi gerektirmektedir. Tartışılmaz dezavantajlarının olmasına rağmen, birçok küçük makine üreticisi kendi özel çözümlerini değiştirmemektedir. Bu düşünce doğrultusunda, evrensel ve endüstri sınıfındaki kontrolör çözümleri sadece kısa geliştirme süresi olan, azaltılmış kurulum işçiliği ve iyileştirilmiş esnek yapı sayesinde, endüstri gereksinimleri uygulanan tekliflerde düşünülebilir.
Kontrolör Gereksinimleri
Küçük makineler için kontrolör çözümlerinin işlevselliği; farklı sistemlere adapte olabilen, esnek yapıya sahip modüler tasarımlar ile arttırılmıştır. Üstelik, uygun donanımın seçilmesi ve insan kaynaklarının doğru planlamasıyla da tasarrufa gidilebilinir. Böylelikle, eğitilmiş personelin hem daha hızlı bir şekilde hem de kendi kendilerine programlama ve görev kurulumunu öğrenebilmeleri sağlanmaktadır.
USB gibi standart ara yüzler, bilgisayar kullanılarak kolay programlama ve basit kontrol sağlar. Ayrıca kullanıcı debug (online izleme) kipi ile dijital giriş ve çıkış durumlarını bilgisayar üzerinden rahatlıkla takip edebilir.
Modüler Çözümler
Küçük makinelerde kullanılmak üzere Phoenix Contact tarafından çeşitli ana üniteler geliştirilmiştir. Her ana ünite altı dijital giriş, modeline göre transistörlü veya röleli dört dijital çıkışa sahiptir. Ana ünite akış diyagramı kullanılarak grafiksel olarak programlanmaktadır. Çeşitli genişleyebilen modüller eklenerek dijital giriş sayısı maksimum yirmi dörde, dijital çıkış sayısı ise on altıya çıkartılabilinir veya analog giriş modülünü ana üniteye bağlayarak analog değer girişi sağlanabilinir.
Kontrolör özel modüller sayesinde (RS232, RS485, Ethernet ile Modbus RTU ve TCP) ağa ve çevre birimlerine kolaylıkla entegre olabilmektedir. Uygulamada kullanılacak olan program USB ara yüzü ile ana üniteye kopyalanır. Ayrıca belirtilen yuvalara bellek ve gerçek zaman modülü de takılabilir.
Programlama işleminin kolaylıkla öğrenilmesi için basit ve anlaşılır, birçok dili destekleyen bir ara yüz kullanılmıştır. Kontrolör, akış diyagramı ile programlanmakta ve altı ifade kullanılmaktadır: seçim, karşılaştırma, metin çıkışı, yazma/okuma register’ı, kopyalama register’ı ve zamanlayıcı. Böylelikle programlama dili en basite indirgenmiş olur. Daha önce programlama deneyimi olmayan biri bile hızlı ve etkin bir biçimde kendi programlarını kolaylıkla yazabilir.
Yazılımcı, izlemek istediği girişlerin, çıkışların, sayıcıların, zamanlayıcıların ve flag register’ların durumlarını ekranda görebilirler.
Flag register’lar, sayıcılar ve zamanlayıcılar ile sayıcıdan okunanları, karşılaştırılan değerleri, parametreleri veya zaman değerlerini hafızada tutabilirler. Açılır menüleri sayesinde kolaylıkla seçilip ayarlanabilirler. Nanoline kontrolörler sayesinde, kullanıcılar programlama dili öğrenerek geçirecekleri zamanı kendi düşüncülerini gerçekleştirmek için kullanırlar. Proses, operatör panelin ekranı yardımıyla izlenebilir ve yapılmak istenen değişiklikler üzerine entegre edilmiş tuş takımlarıyla programa aktarılabilinir. Bu operatör paneli istenire ana ünite üzerine istenirse kumanda panosunun kapağına rahatlıkla monte edilebilinir. Operatör paneli üzerinde görülmek istenilen değişkenleri program içinden ayarlamak gerekmektedir. Açılan menü yardımı ile ekranda ya seçmiş olunan değerler, ya da register ile karşılaştırılmış değerler gösterilir. Nanoline aynı zamanda kompleks çalışma ve görüntüleme çözümlerine de cevap verir.
Kısa Sürede Programlama
Bazı uygulamalar, birbirinden bağımsız, birden fazla göreve ihtiyaç duyabilirler. Bunlar grafiksel olarak birbirinden bağımsız akış diyagramları ile gösterilir ve her görevin başlama koşulu seçilen bloğun açılan menüsünden ayarlanabilinir. Kolay ve iyi yapılandırılmış akış diyagramı sayesinde kullanıcı hızlı bir şekilde programını kontrol edebilir ve hatalarını düzeltebilir. İşlem bittikten sonra kontrolöre USB ara yüzüyle bağlanılarak program gönderilir. Program gönderildikten sonra bilgisayar aracılığı ile işlevselliği kontrol edilip, değişikliklere müdahale edilebilinir.
Küçük uygulamalarda, Nanoline kontrolör çözümleri ekonomik avantajlar sağlar. Özellikle programlama süresinin, birkaç blok yardımı ile kolay ve hızlıca gerçekleştirilmesinden dolayı kısa sürmesi, ileri düzey programlama dili bilme ve öğrenme gerekliliğini ortadan kaldırmaktadır.
Ana ünite, farklı kontrolörle haberleşmek için başka modüllerle genişleyebilir. Bu durumda komple yeni çözüm ihtiyacı ortadan kalkmış olur. Özel uygulama kontrolörleri ile karşılaştırıldığında Nanoline büyük avantajlar ile ön plana çıkmaktadır.
Programlama ara yüzü olan Nanonavigator firmanın web sitesinden ücretsiz olarak indirilir. Kontrolör, genişleme modülleri, program ve kullanışlı olması bir paket olarak düşünüldüğünde ekonomik bir sistem meydana getirmektedir. Kompleks matematik işlemlerinin ve kontrol mühendisliğinin ihtiyaç olamadığı basit kontrol işlemlerinde Nanoline rahatlıkla kullanılmaktadır. Küçük makine uygulamalarında ön plana çıkmasının yanında, kullanış kolaylığıyla da bir adım öndedir.
Kapalı çevrim kontrol edilen bir sistem tasarlanmışsa modüler küçük yapıdaki kontrolörler performans limitlerine anında ulaşmaktadır. Böylece, ileri derecedeki matematiksel işlemler için daha yetenekli kontrolörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Eşik anahtarları, analog değerleri izleme, sayıcılar ve zamana bağlı olan proses çözümlerini karşılamaktadır.