Havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya, kalıpçılık gibi Türkiye ihracatının lokomotifi olan sektörler üzerinden ülke ekonomisine dolaylı olarak 21 milyar dolarlık katkı sağlayan takım tezgahları sektörünün çatı örgütü TİAD, bünyesinde 2007 yılında kurduğu akademi ile de eğitimlerine devam ediyor. Uygulamalı ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi TİAD Akademi, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda ve iş süreçlerinde meydana gelen kayıpların önüne geçmek için satış mühendisliği eğitimleri başlatacak. TİAD, gelişmiş üretimde Avrupa ölçüm bilim ağının da Türkiye’deki destekçisi oldu. TÜBİTAK UME’nin Türkiye’deki ana yürütücüsü olduğu Avrupa Birliği projesinin diğer destekçileri TEI, Koç Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi oldu.
TİAD’dan AB Network projesine destek
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, gelişmiş üretim için oluşturulan projenin son derece önemli olduğunu söyledi. Bu proje kapsamında da ilgili kurumlarla ortaklaşa çeşitli eğitimler düzenleyeceklerini belirten Varlık, şunları kaydetti: “’Support for a European Metrology Network on Advanced Manufacturing’ isimli Avrupa Birliği Network projesi 2020 Haziran ayında başlayacak. Bu proje kapsamında da ilgili kurumlarla ortaklaşa pek çok eğitim programı düzenleyeceğiz.”
Sektöre nitelikli ve eğitimli satış personeli
Varlık, 13 yıldır faaliyet gösteren TİAD Akademi’nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Bugüne kadar TİAD Akademi’de CNC Operatörlüğü, 3 Boyutlu Tasarım (CAD) Programı Kullanımı, Bilgisayar Destekli İmalat (CAM) Programı Kullanımı, Teknik Resim ve Geometrik Toleranslandırma, CNC Kontrol Ünitesi Kullanımı, Temel Seviye CNC Tezgah Arıza Bulma ve Bakım, Sanayi Robot Operatörlüğü eğitimleri verdiklerini dile getiren Varlık, gelen talep üzerine bu yıl nitelikli satış personeli açığını kapatmaya yönelik eğitimlere hız vereceklerini söyledi. Varlık, Yıldız Teknik Üniversitesi ile Çözüm İK partnerliğinde düzenlenecek olan satış mühendisliği eğitiminin avantajlarını şöyle anlattı: “Bu eğitim; Pazarlama, Satış Becerileri ve Dış Ticaret Uygulamaları ve Teknik Eğitim olmak üzere dört modülden oluşacak. Böylece sektörümüzde tedarikçi konumdaki firmalar, kalifiye satış mühendisleriyle çalışarak kayıpların önüne geçecek ve üreticiler de kalifiye satış mühendislerinin doğru yönlendirmesiyle işlerine uygun teknolojileri kullanacak.”
TİAD Akademi’nin Teknik Resim ve Tolerans Okuma, Temel Ölçü Aletlerinin Kullanımı, Metroloji gibi teknik eğitimlerin yanı sıra finans, kişisel gelişim, dijital medya gibi güncel konulara yönelik yeni eğitimlerin takvimini ise önümüzdeki günlerde açıklanacak. Sanayi Robotu Operatörlüğü eğitimi ise TİAD ve Nachi firması işbirliğinde düzenlenecek.