3D Printing Teknolojisi

Endüstriden Özel Hayata Gelişim

  • 3D Printing Teknolojisi
    3D Printing Teknolojisi
  • 3D Printing Teknolojisi
    3D Printing Teknolojisi

Kendi kıyafetini yaratmak, kendi ayakkabını tasarlamak, kendi hobilerine hayat vermek derken; kendi uzuvlarımızı da üretebileceğimiz 3D Printing teknolojilerini bugünlerde sık sık duyuyoruz. Önceleri bizlere bilim kurgu gibi gelen 3D Printing artık gerçeğe dönüşmüş durumda. Son yıllarda inanılmaz bir ivmeyle büyüyen bu sektör, 2013'te de büyümeye devam edecek.

1) 3D Printing Endüstriyel Bir Güç Haline Geliyor

3D Printing, prototiplemenin ve hobi amaçlı üretimlerin dışına çıkıyor. Kullanılan malzeme çeşitliliği ve teknolojinin de gelişmesiyle 3D Printing, endüstrinin vazgeçilmez bir kolu haline geliyor. Özellikle kullanılan malzeme çeşitliliğinin artıp, ağırlığının azalmasıyla birlikte daha yararlı ve kullanım alanı daha geniş parçalar üretilebiliyor. Hatta hata kabul etmemesiyle bildiğimiz havacılık sektöründe kullanılan uçakların bazılarında 3D Printer'larla üretilen parçalar bulunmakta. Teknoloji artık otomotiv ve savunma sektöründe de hak ettiği yeri bulmaya başlıyor. Genel olarak baktığımızda, siz fark etmeden; uçaklarda, arabalarda ve çeşitli uygulamalarda 3D Printer'lardan üretilen parça sayısı her geçen gün artacak.

2) 3D Printer'lar Hayat Kurtaracak

3D Printer'ların sağlık sektöründe kullanılmayı başlandığını daha önce belirtmiştik. Fakat belirtmediğimiz, 3D Printer'ların artık sizin en yakınlarınızın bile hayatını kurtarabilecek seviyede olduğu. Çünkü 3D Printer'lardan üretilen parçalar; vücudunuzda 100% uyumlu, size özel parçalar da olabiliyor. Özellikle bu teknoloji artık vücuda daha uyumlu ve daha güvenli Titanyum kemik parçaları, ortodonti kullanımlarına uygun malzemeler ve protezler üretebilmektedir. Hücrelerin 3D Printer'larla üretilmesi de gündemde. Bu konuda yapılan araştırmalar, yakın zamanda bu inanılmaz teknoloji ile organ da üretebileceğini göstermekte. Eğer organ üretimi gerçekleşirse, 3D Printing teknolojileri, insanların hayatını kurtarmaya da başlayacak.

3) Kişiselleştirmenin Önemi Artacak

Satın alınacak bir ürünün, ihtiyaçlarımızı her yönüyle karşılamasını bekleriz. 3D Printer'larla birlikte, satın aldığımız ürünler istediğimiz bütün özelliklere sahip olabilecek. İnovatif şirketler ise, bu teknolojiyi rakiplerinin önüne geçmek için kullanacaklar. Müşterilerine sundukları ürünleri aynı fiyata, fakat kişisel ihtiyaçlara uygun şekilde sunarak, rakiplerine göre üstünlük sağlayacaklar. Hatta bu durum, ürün yaşam döngülerinin bir parçası olacak.

4) Ürün İnovasyonu Daha Hızlanacak

Yeni otomobil tasarımlarından, ev eşyalarına kadar geniş bir alanda tasarım hızlanacak, dolayısıyla inovasyonun ivmesi de artacak. Çünkü 3D Printer'ların kullanıldığı bir hızlı prototipleme süreci, tasarımcıların ürünlerin fonksiyonlarına odaklanmalarını arttıracak. 3D Printerlar ile üründe yapılabilecek olası bir hata, ürün henüz daha tasarım aşamasındayken fark edilip, düzeltilebilinecek. Ürünü pazara sunma sürecini azaltırken, şirketlere ve tasarımcılara da rekabet ortamında avantaj sağlayacak.

5) Yeni Şirketler İş Modellerini 3D Printer'larla Oluşturacak

Start-up şirketler 3D Printer'lara yatırım yapacaklar. Yeni ürün üretimi, tasarımı ve servisi için 3D Printer pazarını kullanıp, bu konuda fayda sağlayacaklar. Teknolojinin avantajlarına bakılırsa 3D Printer'ları kullanan şirketlerin, iş planlarının da bu teknolojiyle beraber değişime uğrayacağını da öngörebiliyoruz. Örneğin, önceden sadece tasarım yapan şirketler, artık bir servis büro olarak da hizmet verebilecek.

6) 3D Üretim Mağazaları Alışveriş Merkezlerini Süsleyecek

3D Printer'larla üretilen ürünlerin sergilendiği mağazalar alışveriş merkezlerinde yerlerini almaya başlayacak. Gerek hazır tasarımları bulabileceğimiz, gerekse kendi tasarımımızı son kullanım ürünü olarak görebileceğimiz mağazalar yaygınlaşacak. İstediğimiz fotoğrafları nasıl mağazaya gidip bastırabiliyorsak, tasarımlarımızı da bu şekilde hayata geçirmek mümkün olacak.

7) Ürün Hakları Konusunda Tartışmalar Artacak

Tasarım süreci hızlanıp, tasarımda özgürlük artacağından, tasarımcılar arasında telif hakları konusunda tartışmalar yaşanması mümkün, çünkü 3D Printer'larla fiziksel obje üzerindeki fikir haklarının elle tutulur, somut hale getirilmesi çok kolay. Müzik sektöründe nasıl internet üzerinden müzik paylaşımı bir problemse, tasarım konusunda da aynı problem yaşanabilir. Bunu engellemek içinse, telif haklarına uygun gerekli değişimlerin şimdiden yapılması görüşündeyiz.

8) Sihirli Güçlere Sahip Yeni Ürünler, Bizi Umutlandıracak

3D Printer'larla üretilen yeni ürünler; yeni malzemeleri birçok değişik uygulamayla birleştirip, ilgimizi çekecek. Bu üretilen ürünler ilgi çekici olduğundan, bu ürünlere talep de artacak. Talebin artmasının yanı sıra, bu ürünler rekabetçi pazarda da önemli avantajlar sağlayacak. 3D Printer'ların en sihirli özelliği ise, kullanılan malzemelerin moleküllerine kadar üretilebilmesi. Bu özelliğe bakarak yapılan araştırmaları incelediğimizde gelecekte ilgi çekici ve birçok inanılmaz özelliğin bir arada bulunduğu tasarımları görebilmek mümkün olacak.

9)Yeni Makinalar, Yeni Fabrikalara Dönüşecek

3D Üretimin gelişime açık diğer bir konusu ise "Dijital Fabrikalar". Örneğin yurt dışından ithal ettiğiniz bir makinanın parçasına ihtiyacınız oldu diyelim. Bu parçanın geleneksel yöntemlerle elinize ulaşması, gerek maliyet, gerekse zaman açısından sizleri zora sokabilir. Uluslararası ticaret söz konusu olduğundan gecikmeler yaşanabilir; böylelikle üretiminizde geri kalmış olup, ekstradan maliyet artışıyla da karşılaşabilirsiniz. Fakat 3 boyutlu sistemler sayesinde artık bu problemler de geride kalıyor. Bilgisayar ortamından sadece gereken parçanın 3 boyutlu veri paylaşımı ile, bu parçayı kendi sisteminizde veya bir Dijital Serviste üretebileceksiniz. Söz konusu parça çoklu üretim gerektiriyorsa da birden fazla sistemin yan yana çalışmasıyla toplu üretimler yapılabilir; zaman ve maliyet sıkıntısı olmadan parçanıza hızlıca ulaşabilirsiniz. Birden çok KÜT sistemlerinin yan yana çalışarak üretimde kullanılması ile "Dijital Fabrika"lar oluşturulup, gelecekte bu Dijital Fabrikalar ile sanayiye sayısız faydalar sağlanabilecek. 10)" Anne Bak Ne Yaptım!" Çocuğunuz yakın gelecekte okuldan 3D Printer'larda üretilmiş objelerle eve dönecek. 3D Printer'ları kullanmak için gerekli web tabanlı uygulamalar okullarda yaygınlaşacak. 3D Printer'ların fiyatlarının düşüp daha ulaşılabilir olmasıyla birlikte de, bu makinaları hayatımızın her kısmında görmek mümkün olacak. Teknoloji ilerliyor. Gelişen bu teknolojiyle beraber, yaratıcılığımızın sınırları da genişliyor. 3D Printer'lar, geleceğin tam da habercisi. Yakın zamanda şu an bizlere bilimkurgu filminden kareleri anımsatan bu makinaları sık sık göreceğiz.

Web Editor

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim